Fakultet tehničkih nauka obeležio 59 godina postojanja (FOTO)

Fakultet tehničkih nauka obeležio 59 godina postojanja (FOTO)

Davne 1960. počeo je sa radom kao Mašinski fakultet...

Svečanom akademijom, dodelom zlatnih indeksa i promocijom inženjera Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u petak 17. maja obeležio je 59 godina postojanja i uspešnog rada.

Čestitajući zaposlenima i studentima Dan Fakulteta, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je da je upravo ovaj Fakultet poslužio kao inspiracija za pokretanje programa povezivanja nauke i privrede, kao i organizovanja prvog sajma "Nauka za privredu".

- Danas kada govorimo o akreditaciji, digitalizaciji, kao i bitno drugačijem odnosu prema studentima ovaj Fakultet, takođe, predstavlja inspiraciju. Fakultet tehničkih nauka ne predstavlja samo resurs našeg Univerziteta, on je resurs i naše zajednice, koja izlazi izvan granica, jer nauka i stvaralaštvo nemaju granica – naglasio je sekretar Milošević.

On je dodao da ima mnogo više od 59 razloga da se radujemo, jer su prisutni predstavnici i Republike, Pokrajine i Grada, a da će sledeći rođendan Fakulteta biti proslavljen u novoj zgradi Naučno-tehnološkog parka.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački je, uz kratko podsećanje na istorijat jedne od najznačajnijih visokoobrazovnih institucija u zemlji, rekao da je ova institucija počela sa radom davne 1960, kao Mašinski fakultet, kada je prvu generaciju upisalo 170 studenata. Pokretanjem studija elektrotehnike i građevinarstva, 1971. godine stvorili su se uslovi da 1974. Mašinski fakultet preraste u Fakultet tehničkih nauka i tada je upisano 649 studenata, a danas se na Fakultetu obrazuje više od 15.000 studenata i studentkinja.

 

- Svake godine se na Fakultet upiše se više od 2.000 studenata, na 90 studijskih programa 13 departmana, što Fakultet tehničkih nauka svrstava u red najvećih u regionu. Na Fakultetu se trenutno realizuje 73 međunarodnih, 110 nacionalnih, 17 pokrajinskih naučnih projekta i 40 projekata saradnje sa privredom – rekao je Doroslovački i dodao da je Fakultet potpisao Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u vezi softverske podrške akreditaciji visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji.


Uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, dodeljene su nagrade i priznanja za postignute izuzetne rezultate u 2018. najboljim studentima, nastavnicima i saradnicima Fakulteta.

Izvor: Pokrajinska vlada

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad raspored sahrana novi sad štrajk poštara zodijak sahrane novi sad bebe Spens bez vode jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije bez struje raspored sahrana i ispraćaja pošte srbije vremenska prognoza novi sad horoskop JKP Vodovod i kanalizacija obustava rada isključenja struje isključenje vode elektrovojvodina Bukovac štrajk u pošti Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad betanija dnevni horoskop servisne informacije novi sad novosadsko porodilište astrologija