Februarska nagrada čuvenom Jovi Dejanoviću, samo radikali protiv

Februarska nagrada čuvenom Jovi Dejanoviću, samo radikali protiv

Gradski parlament je na današnjoj sednici, skoro jednoglasno, odlučio da Februarska nagrada za 2015. godinu pripadne nekadašnjem, verovatno i najčuvenijem, gradonačelniku Novog Sada u modernoj istoriji -  Jovanu Dejanoviću.

Ovog puta isto su glasali i odbornici vlasti i odbornici opozicije, izuzev odbornika iz redova Srpske radikalne stranke koji su smatrali da Dejanović i nije imao tolike zasluge za razvoj Novog Sada da bi zaslužio ovo priznanje.

Februarska nagrada Jovanu Dejanoviću je dodeljena za doprinos u razvoju grada u periodu od 1974. do 1982. godine kada je vodio novosadsku skupštinu. Ovaj period se smatra zlatnim periodom u razvoju grada, jer su tih godina izgrađeni Most slobode, Srpsko narodno pozorište, Spens, kao i mnogi stambeni, privredni i obrazovni objekti.

- Najviše gradsko priznanje dodeljeno je Jovanu Dejanoviću za ostvarenje smelih ideja, čime je dao izuzetan doprinos razvoju Novog Sada tokom vršenja funkcije predsednika Skupštine opštine, odnosno Gradske skupštine Novog Sada u dva mandata, kada je Grad doživeo privredni, urbanistički i kulturni procvat izgradnjom škola, bulevara, Doma zdravlja i objekata koji su postali simboli Grada, kao što su Srpsko narodno pozorište, Most slobode, Gradski sportski centar "Vojvodina", navodi se u obrazloženju iz Skupštine grada.

Inicijativu da visoko gradsko priznanje dobije Jovan Dejanović podneli su Srpsko narodno pozorište, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Fakultet tehničkih nauka, a inicijativu je podržao Univerzitet u Novom Sadu.

Kao što se i očekivalo, većina u Skupštini grada je podržala odluku Komisije za dodelu nagrada i priznaja, pa nije prihvaćen predlog Demokratske stranke da se, zbog toga što je ove godine među predloženima za Februarsku nagradu bilo više onih koji zaslužuju to priznanje, dodele i tri posebne nagrade i to režiseru Želimiru Žilniku, proslavljenom bokseru Slobodanu Kačaru i arhitekti Miroslavu Krstonošiću.

Novčani deo nagrade iznosi 130.000 dinara, a Februarska nagrada će Jovanu Dejanoviću biti uručena 1. februara, na Dan grada.

 

BIOGRAFIJA: Jovan Dejanović rođen je u Velebitu, kod Kanjiže, 15. juna 1927. godine. U Zadru je završio školu rezervnih oficira, a u Novom Sadu Političku školu i Srednju fiskulturnu školu, da bi kasnije, uz rad, diplomirao na Višoj školi za organizaciju rada 1969. godine. U Novom Sadu je 1974. godine biran za odbornika i postao je predsednik Skupštine opštine. Na tu dužnost ponovo je izabran 1978. godine, a kada je 1980. Novi Sad transformisan u sedam opština i konstituisana Gradska zajednica, izabran je za predsednika Gradske skupštine, obavljajući tu funkciji do 1982. godine.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan