Fejsbuk grupa "Tate Novosađani": Kutak gde ćalci beže od ženskog zvocanja

Fejsbuk grupa "Tate Novosađani": Kutak gde ćalci beže od ženskog zvocanja

Piše: Ljiljana Natošević Milovanović


Većina naših sugrađana zna za Fejsbuk grupe "Mame Novosađanke" i "Novosađanke", gde mlade majke i žene mogu međusobno da se posavetuju i razmenjuju iskustva. Ali ono što se manje zna jeste podatak da na toj društvenoj mreži isto tako postoji i grupa "Tate Novosađani". U "ćalcima", kako se iz milošte nazivaju, ima oko 1.500 aktivnih očeva, a tematika kojom se bave je prava muška.

Članovi grupe su isključivo muškarci, godine za ulazak u grupu nisu bitne, ali je jedini uslov da su očevi. Grupa okuplja tate starosti od 25 do 34 godine, ali i one nešto iskusnije očeve koji gaze između tridesetpete i četrdesetčetvrte godine. Ne gleda se na to da li su u braku, razvedeni ili su udovci, bitno je samo da imaju decu i da se dobro druže.

Grupa je osnovana 2015. godine, a njeni osnivači i administratori su Đura Ćurčić i Miroslav Đorđević.

- Kada je osnovana grupa "Mame Novosađanke" mnogi očevi su želeli da budu u njoj. Međutim, administratorke i članice grupe smatrale su da je to “neprimereno”, jer se u grupi kače slike beba sa osipom, ojedom ili se priča o ženskim zdravstvenim problemima. Kada je formirana grupa “Mame Novosađanke”, pojedini očevi su uspeli da uđu u grupu, neki su bili čak i administratori, ali su brzo shvatili da se žene svađaju, vređaju, prepiru bez razloga. Nije bilo ni muških tema, pa je Miroslavu i meni sinula ideja da osnujemo grupu “Tate Novosađani”. Ova grupa je ustvari nastala kao odgovor na “Mame Novosađanke” – objašnjava Đura.Kako kaže, hteli mi to da priznamo ili ne u našoj sredini se i dalje poslovi dele na muške i ženske, pa porodica, roditelji, deca, komšije, prijatelji od muškaraca očekuju da znaju da promene gumu na automobilu ili biciklu, da umeju da poprave vodokotlić ili da bez problema zamene svećice na motoru. To je još jedan od razloga zašto je grupa osnovana, jer ovde tate bez ustezanja mogu da pričaju o čemu god žele.

Tate Novosađani nemaju ni približno iste teme niti vode razgovore kakve vode mame. Oni najčešče razmenjuju savete o tome gde mogu da nađu dobrog majstora, gde mogu povoljno da se nabave letnje odnosno zimske gume, gde ima neka dečja igraonica koja pritom služi i jeftino pivo. Često pomažu jedni drugima u izvođenju raznih poslova ili oko organizovanog odlaska u drugi grad. Zimus je glavno pitanje bilo ima li snega na Vencu i da li je put do tamo prohodan.

- Našu grupu bih pre nazvao muški kutak ili "man cave", mesto gde očevi mogu da pobegnu od ženskog zvocanja, ali ovo je i grupa za podršku muškaraca muškarcima, gde očevi bez straha od osude mogu opušteno da čavrljaju. Teme su raznovrsne, a pošto u grupi ima i puno majstora, međusobno se pomažemo – veli Đura Ćurčić.Đura
naglašava da u ovoj grupi nema malih oglasa niti oglašavanja, ali ponekad puste nekog ćalca da napiše post kako ima dobru rakiju, takav post se čuva dva dana (jer je adminima greo'ta da ga izbrišu), a zatim se briše, dok ostali postovi ostaju trajno.

Upitan šta očevi najčešće pitaju i šta ih zanima, naš sagovornik kaže da novosadske tate najčešće pitaju gde se mogu naći dobri majstori za tuš kabine ili automobile, gde se može popraviti mikrotalasna, ali ima i pitanja poput "Zašto Google Chrome neće da radi?", dok pojedinci traže savete pri kupovini automobila. Takođe, preko ove grupe nezaposleni očevi lakše mogu da dođu do posla, jer se međusobno obaveštavaju o ponudama za posao. Preko grupe traže i polovne automobile, usisivače, bojlere…

- Imamo i odeljak u grupi “uradi sam”, gde se dobijaju korisni saveti od naših članova. Primera radi, sada je aktuelno skidanje zatamljenih stakala, pa nam je to top tema. Pričamo i o tome gde mogu da se nabave sinhronizovani crtani filmovi ili koje igre danas deca igraju napolju, a retko se provuče i pitanje o osipu ili ojedu – ističe sagovornik portala mojnovisad.com.


"Tate Novosađani" ne bave se tematikom razvoda, ali rado posavetuju očeve koji imaju problem sa viđanjem dece nakon rastave.

Đura je izuzetno ponosan na ćalce – članove grupe, jer su 2015. godine pisali Zaštitniku prava građana u vezi s vakcinama. Naime, tada su uputili pritužbu na odluku Ministarstva zdravlja o vakcinaciji Pentaxim vakcinom (deca rođena pre 1. 11. 2014. tim aktom su jasno bila diskriminisana). Ombudsman je prihvatio pritužbu kao osnovanu i pokrenuo postupak.

Oceni vest:
16
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • no.mad

  pre 1824 dana i 11 sati

  Taman sam hteo da lajkujem, ali vidim da nisam baš ciljna grupa, iako imam 2 sina, jer sam pregazio 45.godinu. Molim vas da to malo korigujete, da ne budem padobranac.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • v

  pre 1823 dana i 22 sata

  Grupa je neprimerena za tate jer se tamo kace slike beba sa osipom??? To sigurno nijedan otac nije imao prilike da vidi van interneta.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • MENE I MOJ TATA VOLI

  pre 932 dana i 1 sat

  Postovani novoosnovano smo udruzenje MENE I MOJ TATA VOLI NOVI SAD CETINJSKA 40 Novi Sad sa ciljem da pomognemo svima kojima nasa pomoc treba a mozemo da dopremo do njih!
  Vas molimo za razmenu iskustava i drugu logisticku pomoc.
  Srdacan pozdrav uz unapred hvala Ivan Birtasic predsednik udruzenja.

  Oceni komentar:
  0
  0