Fejsbuk ponovo radi, evo šta se desilo i kakve su posledice

Fejsbuk ponovo radi, evo šta se desilo i kakve su posledice

U ponedeljak je ceo svet bio šest sati bez Fejsbuka, Instagrama, Mesindžera i Votsapa. Kompanija je saopštila da je napravljena greška tokom unapređivanja serverskog softvera.

Ovakvi padovi nisu retka pojava, ali retko traju duže od jednog sata i obično se dešavaju samo na delovima mreže.

Ovoga puta pao je sistem u celom svetu i oporavak je trajao čak šest sati, pa su tek iza ponoći po lokalnom vremenu počele da stižu poruke i da se pojavljuju postovi.

Fejsbuk je ubrzo izdao saopštenje da se ne radi o hakerskom napadu, već da je greška napravljena na njihovoj strani, tokom unapređivanja softvera koji pokreće servere. Tačnije, menjali su postavku bekboun rutera koji konfigurišu razmenu informacija između njihovih data centara, tu je napravljena greška koja se potom kaskadno prenosila do svakog servera koji koriste u svetu.

Pojednostavljeno, Fejsbuk je promenio "adresar" i onda ga zaključao iznutra, u podrumu, umesto da ga pošalje svima. A bez novog adresara nijedan kompjuter u svetu ne zna kako da pronađe bilo koji Fejsbukov servis, pojašnjava RTS.

To znači da ni zaposleni u kompaniji, ukljujučujući i samog Marka Zakerberga nisu mogli da pristupe sopstvenim servisima uključujući i one kojima javnost nema pristup jer su im svi računari postali nedostupni odnosno nevidljivi.

Zbog toga problem nije mogla da reši tehnička podrška koja to obično radi u sličnim situacijama pa sada IT stručnjaci pretpostavljaju da je ekipa poslata u Kaliforniju da ručno resetuje servere i vrati ih u pređašnje stanje i to je razlog zašto je blokada potrajala.

Fejsbuk ovo još nije potvrdio.

Cena ove samoblokade nije niska, akcije Fejsbuka pale su za 4.9 odsto, samo Zakerberg je "lakši" za oko šest milijardi dolara, a ni ostali deoničari nisu oduševljeni i to u veoma neprijatnom trenutku za kompaniju.

Naime, Fejsbuk je odložio lansiranje Instagrama za decu jer su u javnost procurili interni izveštaji da Instagram loše utiče na psihu tinejdžerki, a za nedelju je najavljen intervju bivšeg zaposlenog koji tvrdi da je kompanija svesna negativnih uticaja koje ima na korisnike, ali da ih ignoriše zarad profita, piše RTS.

Nagađa se i da li ovakav pad može da se ponovi i kritikuje se politika Fejsbuka da sve servise pokreće sa jednog mesta što je i omogućilo da svi stanu istovremeno.

Oceni vest:
5
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • BobNS

  pre 365 dana i 17 sati

  Steta. Sad ce opet cure da bulje u telefon i kada uvece izadju, nece podici glavu ni dok prelaze preko ulice, opet ce svo pribavljanje informacija o muskarcima teci kroz telefon umesto kroz srce... steta sto popravise ovog ubicu medjuljudskih odnosa.

  Oceni komentar:
  0
  6