Fejsbuk u službi izbora: Dirljivim objavama do lajka i cenzusa

Fejsbuk u službi izbora: Dirljivim objavama do lajka i cenzusa

Iako je izborna kampanja na svim nivoima zvanično počela tek 4. marta, društvene mreže, a pre svih Fejsbuk, odavno su postale poprište agresivnog promovisanja političkih stranaka, pa se može reći da je na platformi u vlasništvu Marka Zakerberga kampanja zapravo krenula još pred kraj 2019. godine.

Ako se zna da skoro polovina stanovništva u Srbiji koristi Fejsbuk, a neki poslednji podaci pokazuju da profil ima više od 3,5 miliona građana, što je skoro 85 odsto od ukupnog broja korisnika interneta, onda je jasno zašto pretendenti na vlast dosta pažnje i vremena posvećuju aktivnostima na ovoj socijalnoj mreži. Ako se još dodaju podaci, da smo po broju korisnika popularnog "Fejsa" sedmi u Evropi, 46. na svetu i najveći korisnici društvenih mreža u regionu, ne čudi što nam politika iskače dok skrolujemo po "knjizi lica", jer se Fejsbuk uvukao u skoro sve pore društva. Toliko je postao neizbežna životna stavka, barem onima koji ga koriste i koje zanimaju izbori, da se sajtovi partija ni ne otvaraju već se odmah traže njihove stranice na Fejsbuku.


Kad se zna da je prema Gugl listi najtraženiji pojam na ovom net pretraživaču u Srbiji za 2019. godinu bila reč "Zadruga", onda se i ne može baš sa sigurnošću tvrditi da su glasači na FB neka druga raja koja je obrazovanija i širih vidika od populacije zakovane pred ružičastim i srećnim televizijama. Celo bivstvovanje na mreži je osim političkog trovanja dodatno obesmišljeno neumornim i svakodnevnim "botovanjem". Za one s jeftinjim kartama, reći ćemo da je "botovanje" organizovano dejstvo grupe pojedinaca, čija je namera da veličaju neku ličnost ili ideju, ili da je omalovaže. Koriste se da stvore opšti utisak o nečemu, koji ide u korist političkom ili drugom organu koji ih angažuje. Kako nas očekuje više od 50 dana neprekidnih obećanja, iskakanja iz frižidera političkih aktera ili, bolje reći, samo jednog, zavirili smo na FB i videli ko je koliko prisutan na ovom polju. Bazirali smo se na Novi Sad i utrkivanje za 78 mesta u novosadskoj skupštini.

Svakako najaktivnija je Srpska napredna stranka predvođena novosadskom perjanicom, gradonačelnikom u poslednja dva mandata. Oni svakodnevno objavljuju po nekoliko postova, od lokalnih aktivnosti preko izjava vrhovnog komadanta, do poziva da pristupite SNS viber zajednici. Na svaku objavu i sliku bude minimum stotinu lajkova, a cifra zna da ide i do 300, u zavisnosti od instrukcija sa vrha na koju vest se obavezno mora "zapljunuti". U odnosu na pre četiri godine vidljiva je i nova strategija. Naime, dok izbori nisu ni spominjani, napravljeno je nekoliko stranica o Novom Sadu koje su prikupile dobrano pratioca i plasiraju se priče o gradu, njegovim lepotama i naravno uspesima aktuelne vlasti. Jedna od njih je Samo Novi Sad, a zanimljivo je da skraćenica izađe na SNS. Ova stranica ima 22.000 fanova dok Novosadska golubica prelazi 30 hiljada pratilaca. Golubica čak ima i sajt, a za sebe kažu da su novosadski informativni portal koji nema konkurenciju jer su drugačiji. Od ranije poznat javnosti je i portal Brif koji ipak ne kači tako providno samo vesti o svojoj stranci, već objavi i po koju svetsku i sportsku vest. A sve je krenulo nevino sa nsuzivo, da bi se po celoj Fejsbukovoj mreži kapilarno raširila priča o zlatnom dobu Srbije i nikad razvijenijem Novom Sadu. Do početka izborne tišine biće ih na stotine, pogotovo kad je reč o teritoriji cele države.


Tu je i Liga socijaldemokrata Vojvodine, odnosno Vojvođanski front, koji su primenili isti recept, doduše samo s jednom stranicom vezanom za naš grad. Iza naziva Novi Sad je nama glavni grad jasno je na koju političku opciju ide prva asocijacija. Za razliku od SNS, LSV ne prikriva ko stoji iza Fejsbuk stranice odnosno portala. Uglavnom se objavljuju nostalgične priče o istoriji Novog Sada, ali i inicijative za koje se ova partija zalaže. U odnosu na naprednjake, evidentan je manji broj pratilaca, što je logično s obzirom na "popularnost" obe stranke i zastupljenosti u svakom domu, od Palića do Preševa.

Sasvim druga priča je nova u kraju, pa ni ne čudi što su izuzetno aktivni na Fejsbuku. Za sebe kažu da su udruženje građana osnovano s ciljem da okupi sve one koji su spremni da se bore za bolje sutra, a žele da afirmišu pristojnost, uvažavanje različitosti i međusobnu toleranciju svih građana. Oni takođe potenciraju nostalgiju kroz "Sentimentalni vodič kroz Novi Sad", gde su većinom tekstovi Ilije Tucića, ali i konkretne predloge za boljitak grada. Novosađani vole takve priče i nove ideje, pa se očekuje da ova GG zasigurno pređe novosadski cenzus, a možda i bude iznenađenje kao što je pre 12 godina to učinila Maja Gojković sa tada novim "političkim" licima. Dvojica bivših su predvodnici priče. Bivši predsednik Saveta REM-a Goran Karadžić i bivši otporaš i pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov. Mada se u varoši zna da je glavni finansijer Zoran Šćepanović.

 Ove tri izborne liste trenutno najviše pažnje posvećuju Fejsbuku. Ostali su u odnosu na njih zaista nekoliko lestvica iza. Iako ima svoju FB stranicu, Socijalistička partija Srbije za sada samo objavljuje redovne aktivnosti svojih članova na funkcijama. Ipak, na terenu ne miruju, pa su u svakom delu Novog Sada otvorili i po nekoliko kancelarija mesnih odbora, sa vidljivo izlepljenim obeležjima. Slično je radio i SNS na prošlim lokalnim izborima. Kod novosadskih radikala je još mirnija situacija kad je o objavama reč. Demokratska stranka Srbije, odnosno Pokret Metla 2020, aktivnija je od koalicionih partnera iz mandata "Naše Maje". Uglavnom objavljuju delovanje predsednika Miloša Jovanovića, kad novosadski ogranak nema aktivnosti. Savez vojvođanskih Mađara je u vlasti i manjinska stranka sa sigurnim novim mandatom, pa tako i objave deluju opušteno i sporadično.

Kako se izbori budu bližili biće i sve više novih Fejsbuk stranica, sa znanim i neznanim imenima, licima i strankama jer cenzus je spušten na tri odsto, pa ko bi tome odoleo. Za sad je znano da je tu Ruska stranka, a vreme će pokazati da li imaju veze sa Jedinstvenom ruskom strankom koja falsifikovala pre četiri godine gotovo 5.000 potpisa. Tu je i "Istina – Adaviera – Ivana Vujasin" koju predvodi bivša članica Zelene stranke i odbornica u Skupštini grada. Očekujemo da će izborni listić za lokalne izbore u našem gradu imati bar 15 lista, a gotovo izvesno i više. Svi oni "vole" Novi Sad i žele nam dobro. A ko nas zaista i najviše voli znaćemo 26. aprila, do tada korišćenje Fejsbuka treba svesti na prirodni prag.

Aktivna kampanja bojkota

I stranke koje su se opredelile za bojkot ne miruju već su aktivno krenule u kampanju i na društvenim mrežama. Ekipa iz Saveza za Srbiju je aktivna i u okviru koalicije i zasebno na svojim Fejsbuk stranicama. Dveri su pokrenule karavan kroz Srbiju, pa tu aktivnost prate i objave. Kod Narodne stranke je najaktivniji Borislav Novaković, a novosadske demokrate deluju najuspavanije ako ne računamo saopštenja i proteste. Stranka slobode i pravde uglavnom prati dešavanja iz Beograda. S obzirom da su novi u gradu Pokret slobodnih građana je prilično aktivan i redovno reaguju na poteze vlasti dok su se njihovi bivši saborci Pokret Slobodna Srbija fokusirali na objavljivanje video snimaka u okviru ciklusa "Snimi svog SNS bota". Dosta je bilo nije deo SZS, ali su se takođe opredelili za bojkot. Na originalnosti im se ne može zameriti. 

Oceni vest:
3
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan