Festival "Filmski front" objavio takmičarsku selekciju

Festival "Filmski front" objavio takmičarsku selekciju

Jubilarni 15. Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski front" održaće se od 26. do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada i to pod parolom "No Signal".

Ove godine na Konkurs za kratkometražne filmove pristiglo je preko 1.000 filmova iz čitavog sveta. Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, pogledao je sva ostvarenja i podelio ih u dve takmičarske kategorije.

selekciji Srbija/region pod nazivom "Switch The Channel" naćiće se 20 kratkometražnih ostvarenja pretežno igranog, ali i animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera. 

- U odnosu na prethodne godine primetan je porast broja filmova koji su proizvedeni u Srbiji, kao i poboljšanje njihovog kvaliteta.  Regionalna selekcija čini osnovu ovog festivala, jer je misija "Filmskog Fronta" pre svega afirmacija domaćeg filmskog stvaralaštva, kao i ispitivanju gde ono stoji u odnosu na region, a potom i u odnosu na savremene svetske trendove. Takmičarska selekcija okrenuta je, pre svega, mladim autorima koji grade svoj filmski rukopis. Filmovi, iako tematski vrlo različiti, uglavnom preispituju položaj mladih ljudi u odnosu na porodicu, njihovo društvo i okolinu – rekao je selektor Filip Markovinović.

Neki od filmova u ovoj selekciji su već prikazivani na velikim festivalima u regionu i inostranstvu kao što su Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival i mnogi drugi.


 

Filmovi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine boriće se za nagradu STRUČNOG ŽIRIJA koji je sastavljen od renomiranih filmskih umetnika.

Melina Pota Koljević scenarista i urednik Dramskog programa na Radio Beogradu. Koautor je nekoliko scenarija za dugometražne filmove kao što su “Klopka” i “Krugovi”, oba u režiji Srdana Golubovića. Dobitnik je više prestižnih nagrada za svoj rad u oblasti filma, a ove godine dobija  i glavnu nagradu za scenario filma „Ivan“ reditelja Janeza Burgera na 20-om Festivalu slovenskog filma u Portorožu (zajedno sa Srdjanom Koljevićem i Janezom Burgerom).

Stevan Filipović, reditelj, scenarista i montažer. Kao reditelj debitovao sa dugometražnim filmom “Šejtanov ratnik”, nakon kojih su usledili filmovi “Šišanje” i njegovo najnovije ostvarenje “Pored mene”. Koscenarista je filma “Dobra žena” iz 2016. godine u režiji Mirjane Karanović. Montažer je filma “Klip” Maje Miloš.

Nikola Spasić, multimedijalni reditelj i montažer. Autor nekoliko kratkometražnih filmova koji su učestvovali na preko 40 festivala širom sveta uključujući velike regionalne festivale poput Pulskog Filmskog Festivala, Montenegro Film Festivala, Beldoksa i drugih. Njegov debitantski dugometražni dokumentarni film "Zašto je Dragan napravio orkestar" osvojio je nagradu za najbolji film festivala "Cinema City" 2017. godine prema odluci publike.


međunarodnoj selekciji pod nazivom "Fix Your Antenna" našlo se takođe 20 filmskih ostvarenja iz 16 različitih krajeva sveta – od Bahreina i Irana, preko Urugvaja, Španije i Islanda do Rusije, Kine i Amerike.

- S obzirom na to da pobednike ove selekcije određuje publika, u selekciji su pre svega filmovi koji se, iako potiču iz različitih kulturnih miljea, bave temama koje su prepoznatljive i u našoj svakodnevici – kazao je selektor.

Pobednika Međunarodne selekcije bira publika, ocenjivanjem svakog filma na skali od 1 do 5, a poslednji dan festivala biće upriličeno  proglašenje i dodela plaketa pobednicima.

"Filmski front" svake godine obiluje i kvalitetnim pratećim programom u vidu filmskih radionica za najmlađe, druženja u "PUBeraju" i mnogim drugim interesantnim aktivnostima.

Više o samom festivalu pogledajte na zvaničnom sajtu "Filmskog fronta".

Spisak filmova koji su prošli selekciju pogledajte OVDE

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan