Festival mentalnog zdravlja počinje u utorak na Trgu slobode, u Sokolskom domu nastupa ekipa "Državnog posla" i bendovi

Festival mentalnog zdravlja počinje u utorak na Trgu slobode, u Sokolskom domu nastupa ekipa "Državnog posla" i bendovi

Na ovogodišnjem, 8. Festivalu mentalnog zdravlja (FMZ) koji će biti održan od 10. do 20. Oktobra u Novom Sadu, biće organizovano više od 40 raznovrsnih događaja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji u Gradskoj kući.

Ovaj Festival pokreće važne društvene teme i preispituje položaj mentalnog zdravlja u društvu. Od 2016. godine organizuje ga Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV), u saradnji sa relevantnim ustanovama i organizacijama, a podržava ga Gradska uprava za zdravstvo Grada Novog Sada i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Psihološkinja Instituta i koordinatorka Festivala, Dragica Jovišević Popović, rekla je da je tema ovogodišnjeg Festivala "empatija”.

Nakon nemilih događaja iz maja želeli smo da se sveobuhvatno bavimo ovom temom, i pružimo posetiocima priliku da nauče o ovom fenomenu iz ugla različitih disciplina, poput psihologije, pedagogije, antropologije, medicine, socijalnog rada, javnog zdravlja i slično –  navela je ona.

Jovišević Popović istakla je veliko zadovoljstvo što je Festival ove godine proširen i u više drugih gradova, te da je Novi Sad poslužio kao model.

– Ove godine Festival mentalnog zdravlja će se održati i u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu i nekoliko gradova Crne Gore  – rekla je.

Članica Programskog odbora FMZ i naučna saradnica Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, dr Milica Lazić, kazala je da je ovaj festival karakterističan po raznolikosti sadržaja, te da posetioce očekuju predstave, radionice, predavanja, okrugli stolovi, kvizovi o empatiji i mentalnom zdravlju, koncerti i brojne druge aktivnosti.

Ova godina je drugačija od ostalih jer je tema okupila neku interdisciplinarnost koja je prethodnih godina izostajala. Imamo najrazličitije profesije koje se bave ovom temom, od zdravstvenih radnika, preko psihologa koji su najviše angažovani oko ovih tema, socijalnih radnika, sociologa, kao i druge ljude koji volontiraju i na drugi način pokazuju svoju empatiju kroz provođenje slobodnog vremena na taj način – napomenula je Lazić.

VD načelnika Gradske uprave za zdravstvo mr Dragana Kojadinović, istakla je značaj projekta "Svi zajedno za bolje mentalno zdravlje u Novom Sadu u 2023. Godini" u okviru kojeg se organizuje festival.

– Ono što je sigurno jeste da će Grad i u narednom periodu podržavati ovakve aktivnosti kroz razne projekte, pre svega finansijski i na druge moguće načine. Pokušaćemo da izdvojimo neku posebnu programsku liniju koja će biti namenjena samo projektima u oblastima unapređenja mentalnog zdravlja, pa da taj jedan korak više učinimo kako bi se u ovoj oblasti učinilo maksimalno moguće – izjavila je Kojadinović.

Menadžerka Eu Info Point-a Novi Sad, Jelena Anđelovski, rekla je da Eu Info Point Novi Sad u ime Delegacije Evropske unije, sa velikim zadovoljstvom učestvuje i pruža podršku u inicijativama "koje nas se svih tiču", a jedna od tih inicijativa je svakako mentalno zdravlje.

Program

Organizatori Festivala mentalnog zdravlja pozvali su građane na otvaranje Festivala 10. oktobra kada se obeležava i Svetski dan mentalnog zdravlja.

Festival će započeti defileom učenika srednjih škola i članova Udruženja "Doktori klovnovi" u organizaciji Medicinske škole "7. April" Novi Sad, sa Trga slobode, u 17 časova. Centralni deo programa biće održan od 17.20 časova, u dvorištu Sokolskog doma, gde će nastupiti ekipa Državnog posla, bend KC "Sklonište" i orkestar "Dobri ljudi" koji čine učenici OŠ "dr Milan Petrović".

Svi sadržaji na Festivalu mentalnog zdravlja su besplatni, a čitav program dostupan je na OVOM LINKU.

Dodatne aktivnosti u oblasti unapređenja mentalnog zdravlja na široj teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine Institut za javno zdravlje Vojvodine sprovodi pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijara za zdravstvo AP Vojvodine, u saradnji sa mrežom zavoda za javno zdravlje. Svi materijali i rezultati ovog rada dostupni su na internet stranici Instituta za javno zdravlje Vojvodine OVDE i OVDE.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Realno

    pre 210 dana i 2 sata

    Očekujem da će Festival mentalnog zdravlja biti veoma slabo posećen.

    Oceni komentar:
    0
    1