Festival narodnih nošnji Slovaka iz Vojvodine u Kisaču

Festival narodnih nošnji Slovaka iz Vojvodine u Kisaču

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju 3. festivala "Slovačke narodne nošnje Slovaka u Vojvodini" kao i promociji fotomonografije o Slovacima "Slovačka lepota", autora Pavela Surovog i Branislava Kokavca.

 

U okviru Festivala, koji organizuje Kulturni centar Kisač, održan je i defile učesnika centralnim ulicama naselja.

- Ovo je fantastičan prikaz unikatnih narodnih nošnji Slovaka iz Vojvodine, a narodne nošnje mnogo govore o ljudima, običajima, i načinu nekadašnjeg života. One su važan deo folklora i istorije svakog naroda, a imaju i veliku umetničku vrednost, pa su ovakve priredbe bitne sa više aspekata. Takođe, ovo je prilika za širu javnost da se upozna sa osobenostima slovačke tradicije, i to samo pozitivno deluje na dobre komšijske odnose – naglasio je Dalibor Rožić i dodao da će Grad uvek biti veran partner na projektima koji promovišu kulturu i očuvanje kulturne baštine.

On je rekao da su Slovaci brojna nacionalna zajednica u Novom Sadu i Vojvodini, i u mnogome doprinose razvoju naše sredine.

Takođe, otvorena je izložba "Tichá krása" fotografa Petra Brenkusa iz Slovačke republike, održana je revija starih slovačkih nošnji, kao i izbor za mis Festivala i najautentičnije narodne nošnje, a program je završen nastupom slovačke muzičke grupe ''Maks'' iz Selenče.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan