Festival narodnih nošnji Slovaka iz Vojvodine u Kisaču

Festival narodnih nošnji Slovaka iz Vojvodine u Kisaču

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je svečanom otvaranju 3. festivala "Slovačke narodne nošnje Slovaka u Vojvodini" kao i promociji fotomonografije o Slovacima "Slovačka lepota", autora Pavela Surovog i Branislava Kokavca.

 

U okviru Festivala, koji organizuje Kulturni centar Kisač, održan je i defile učesnika centralnim ulicama naselja.

- Ovo je fantastičan prikaz unikatnih narodnih nošnji Slovaka iz Vojvodine, a narodne nošnje mnogo govore o ljudima, običajima, i načinu nekadašnjeg života. One su važan deo folklora i istorije svakog naroda, a imaju i veliku umetničku vrednost, pa su ovakve priredbe bitne sa više aspekata. Takođe, ovo je prilika za širu javnost da se upozna sa osobenostima slovačke tradicije, i to samo pozitivno deluje na dobre komšijske odnose – naglasio je Dalibor Rožić i dodao da će Grad uvek biti veran partner na projektima koji promovišu kulturu i očuvanje kulturne baštine.

On je rekao da su Slovaci brojna nacionalna zajednica u Novom Sadu i Vojvodini, i u mnogome doprinose razvoju naše sredine.

Takođe, otvorena je izložba "Tichá krása" fotografa Petra Brenkusa iz Slovačke republike, održana je revija starih slovačkih nošnji, kao i izbor za mis Festivala i najautentičnije narodne nošnje, a program je završen nastupom slovačke muzičke grupe ''Maks'' iz Selenče.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje novosađani raspored sahrana i ispraćaja Evropska noć istraživača 2019 Elektrodistribucija Novi Sad sahrane jkp lisje isključenja struje noć istraživača isključenje vode novorođenčad ekstremni sportovi betanija Novo naselje horoskop servisne informacije novi sad bez struje horoskopski znaci servisne informacije raspored sahrana novi sad elektrovojvodina novosadska policija izmena režima saobraćaja bez vode JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište jkp bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija