Festival nauke i obrazovanja: Upoznajte robota koji može da iskaže emocije (FOTO)

Festival nauke i obrazovanja: Upoznajte robota koji može da iskaže emocije (FOTO)

Humanoidni robot koji može da iskaže emocije, tehnika štampanja na vodi ili simulacija uviđaja – samo su mali deo onoga šta Novosađani mogu da vide i saznaju na predstojećem Festivalu nauke i obrazovanja, koji će se tokom vikenda održati u centralnom kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Pored mnogobrojnih predavanja, posetiocima će na raspolaganju stajati preko 60 radionica koje će na popularan i zanimljiv način promovisati nauku i na taj način je približiti širem građanstvu.

Pošto će roboti u budućnosti biti sve zastupljeniji u svakodnevnom životu i pomagaće ljudima u izvršavanju profesionalnih i svakodnevnih poslova očekuje se da će veliko interesovanje izazvati robot “Marko”. Njega će predstaviti Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment Fakulteta tehničkih nauka. Milutin Nikolić, docent sa Katedre za mehatroniku robotiku i automatizaciju, objašnjava da se radi o projektu koji je rađen u saradnji FTN-a, Medicinskog fakulteta, Psihologa i Akademije umetnosti.

Docent Milutin Nikolić

- Društveni robot “Marko” je humanoidni robot (ima glavu, trup, ruke i noge) koji je projektovan prema ljudskim razmerama. Rezultat je projekta za pomoć deci sa cerebralnom paralizom. Namenjen je kao dodatno sredstvo za pomoć terapeutima tokom njihovog rada sa najmlađima. On je konstrukciono gotov, a upravljački sistem se završava. Robot sa sličnom namenom ne postoji nigde u svetu – objašnjava Nikolić za portal mojnovisad.com

Posetiocima festivala će pokazati kako se razgovara sa robotom “Markom” koji je sposoban da prati sagovornika očima, iskaže emocije, odgovori na pitanja ili posluša naredbu.

Robot "Marko"

Docent Ivan Pinćjer sa Departmana za grafičko inženjerstvo i dizajn Fakulteta tehničkih nauka, zajedno sa svojim saradnicima, otkriće zainteresovanima kako se štampa na vodi. Radi se o tehnici koja se u svetu primenjulje, ali koja se u Srbiji još uvek ne koristi.

- Svako ko bude želeo moći će sa alatkom i pisaljkom da napravi dizajn na boji i onda će se taj njegov šablon štampati na vodi. Na taj način će posetioci biti i učesnici a ne samo posmatrači radionice, a saznaće i kako ceo proces funkcioniše. Zato ova radionica i nosi naziv “Čik pogodi kako se štampa na vodi” – kaže Pinćjer.

Tehnika štampanja na vodi

Studenti FTN-a, braća Marko i Milan Jovović, Miloš Topalović i Miroslav Beronja predstaviće robotsku šaku koju su sami konstruisali.

 - Sve je počelo kada smo dobili zadatak u okviru predmeta koji smo slušali da napravimo nešto nesvakidašnje. Tako je nastala robotska šaka koja imitira pokrete ljudske ruke. Ona se sastoji od rukavice sa senzorima pomoću koje se ona kontroliše i zapravo i pomera – kaže Milan Jovović.

Braća Jovović sa šakom koju su konstruisali

Festival će u subotu 7. maja u 10 sati otvoriti akademik Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, a nakon toga biće upriličeno i svečano otvaranje izložbe pod nazivom “Milankovićev kanon osunčavanja Zemlje” u holu zgrade Rektorata. Tokom dva dana trajanja Festivala nauke i obrazovanja u amfiteatru zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu smenjivaće se naučne tribine sa akcentom na klimatske promene. Drugi dan biće posvećen primenjenim naukama, gde će stručnjaci iz oblasti IT tehnologija govoriti o pojavi mnogobrojnih softverskih kompanija u Novom Sadu, a održaće se i interesantno predavanje pod nazivom “Dronovi – kako rade i čemu služe?”.

Simulacija uviđaja na Festivalu nauke i obrazovanja

Fakulteti koji su u sastavu Univerziteta u Novom Sadu predstaviće se na tribini pod nazivom “Programi na Univerzitetu u Novom Sadu – šta studirati?”. Ulaz na Festival nauke i obrazovanja je besplatan, a radno vreme je od 10 do 18 sati.

DAN OTVORENIH VRATA: Manifestacija pod nazivom "BIĆU STUDENT FTN-a", održaće se u subotu, 7. maja, s početkom u 11 časova. Ova manifestacija omogućava svim srednjoškolcima da se upoznaju sa inženjerskim naukama i studijskim programima koji se izvode na FTN, ali i da saznaju nešto više o uslovima  studiranja na Fakultetu tehničkih nauka. Nakon prezentacije, budući studenti će u opuštenoj atmosferi kluba "Mašinac" uz kafu moći da porazgovaraju sa studentima svih studijskih programa.  

Program manifestacije:

10.30-11.00 – registracija
11.00  – prezentacija
12.00-14.00 – Kafa sa studentima, Klub "Mašinac"
12.00 - GRID radionica Departmana za Grafičko inženjerstvo i dizajn.
12.00-13.00 – "Siguran put do dobrog zaposlenja", radionica Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment. - Laboratorija za učenje na daljinu zgrada ITC-a.
12.00-14.00 – Radionica Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu 

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan