Festival s kojim ćete proputovati kroz muzičku scenu regiona

Festival s kojim ćete proputovati kroz muzičku scenu regiona

U petak, 19. januara, u prostorijama Kulturnog centra LAB održaće se peto po redu izdanje putujućeg festivala "Mostovi i Raskršća".

Ovom prilikom novosadskoj publici će se predstaviti bend Seine iz Zagreba, dok će lokalnu podršku zagrebačkom sastavu pružiti talentovana kantautorka Nađa. Do sada su pod krilom "Mostova i Raskršća" svirali bendovi Dojo, Velar, Wolfram, Lazar, Vin Triste, Stepa, HISHI, Halftones i About Lorna, i to dvaput u Beogradu i dvaput u Novom Sadu. O tome kako se pojavila potreba za festivalom “putujućeg” tipa razgovarali smo sa muzičarkom Dunjom Dačić i organizatorkom Jasnom Žugić koje stoje iza ovog projekta.- Bavim se muzikom već dugo i nikad mi nije bilo jasno zašto u Beogradu i Novom Sadu ne možemo da čujemo bendove iz onog drugog grada. Lično poznajem dosta dobrih bendova iz oba grada, tako sam odlučila da to promenim. Shvatila sam da se to, ako se sama ne potrudim, neće ni desiti. Budući da sam živela u oba grada i da poznajem obe scene, mislila sam da će organizacija koncerata ići mnogo lakše. Ipak, organizacija je uvek teška, tako da sam zahvalna što je Jasna u međuvremenu pristala da bude menadžer mog benda
Dojo, a onda je postala i nezamenjiv deo našeg festivala – priča nam Dunja.Ovo je prvi (sigurno ne i poslednji) put da "Mostovi i Raskršća" dovode bend sa druge strane granice. Prvih nekoliko edicija festivala je imalo za cilj da premosti "jaz" između beogradske i novosadske scene, no na predstojećem koncertu gostuje bend iz komšijske zemlje. Dunja nam dalje govori o tome kako je došlo do ove promene i kako obično bira učesnike.

- Od početka sam želela da "Mostovi i Raskršća" bude putujući festival i znala sam da su Beograd i Novi Sad samo početak. Cilj nam je da se spojimo i povežemo sa alternativnom scenom koja god je voljna da nas primi i da nam pomogne. Nemamo neke odrednice i nismo limitirani granicama gradova, podneblja ili država. Baš kao i muzika koju podržavamo – objašnjava Dunja uz napomenu da su prijave za festival od strane novih bendova uvek dobrodošle i da se pri izboru izvođača obično pazi na to da sastavi koji sviraju određeno veče budu koherentni i da dele sličan senzibilitet.

 

IME KOJE SPAJA: "Dugo sam razmišljala o imenu festivala. Htela sam da bude nešto što ne može da nas odvaja, nego nešto što nas spaja i premošćava prepreke. Volim da izučavam mitologije i razna verovanja, tako da sam se ovom prilikom skoncetrisala na naša staroslovenska verovanja i kad sam videla šta su za naše pretke simbolizovali mostovi i raskršća znala sam da je to – to", kaže za naš portal Dunja Dačić.


Organizacija ovakvog festivala bilo je nešto sasvim novo za naše sagovornice, ali po svemu sudeći, one su se u tome odlično snašle. Jasna Žugić, inače menadžerka bendova Dojo, Lazar i Gernika, otkrila nam je njoj omiljeno veče festivala, ali dalje planove vezane za njegovu realizaciju.

- S obzirom na to da smo celo prvo izdanje festivala radile u “do-it-yourself” maniru, najbolje je bilo na četvrtom koncertu jer smo tada već bile uvežbane. Znale smo tačno šta sve treba da nabavimo i koliko ranije kako bi svirka protekla u najboljem redu i izgledala odlično. Ekipa regionalnog festivala gifova GIFEST iz Subotice nam je mnogo pomogla u vezi sa vizuelnim momentom festivala jer su nam poslali više od 400 umetničkih gifova iz svoje takmičarske selekcije! Tako smo uspele da se opustimo, što su osetili i bendovi koji su svirali, odnosno HISHI, Vin Triste i Halftones. Takođe, radimo sa najboljim toncem svih vremena, Draganom Beljinom, tako da i on utiče na odlično raspoloženje bendova. Naravno, i publika je sve to osetila, još je tad pao i prvi sneg u Novom Sadu... Savršeno!- Sledeći korak je da bendovi koji su do sada svirali na festivalu predlože bendove za koje misle da su kvalitetni, pa da na taj način širimo mrežu i ideju da jedni drugima pomažemo. Takođe, neki bendovi koje cenimo su nam javili da žele da sviraju na našem festivalu, tako da smo veoma srećne što smo uspele da napravimo nešto dobro i što to drugi primećuju –
zaključuje Jasna.

Naši redovni čitaoci sigurno se sećaju i razgovora sa Dunjom Dačić objavljenog na našem portalu u vreme kada je nastupala kao solo muzičarka. U međuvremenu, njen projekat je prerastao u višečlani bend koji trenutno radi na sasvim novom albumu, a pored "Mostova i Raskršća", u planu imaju još mnogo toga zanimljivog: 

- Moj bend i ja trenutno završavamo dugo iščekivane pesme koje smo snimili prosle godine i fokusirani smo na to, a paralelno uvek radimo na novim stvarima i gledamo kako možemo da se razvijemo i unapredimo naš zvuk. Iako Dojo postoji već neko vreme, može se reći da smo, u ovoj postavci, mlad bend. Budući da svi članovi imaju svoje zasebne projekte, trenutno su se Wolfram, Lazar i Dojo udružili kako bismo sagradili i opremili prostor za vežbanje jer želimo da stvaramo i pravimo muziku a da nas ne opterećuju vreme i finansije.


Da podsetimo, peto izdanje festivala "Mostovi i Raskršća" održaće se u petak, 19. januara, u Kulturnom centru LAB (Dr Hempta 2) kada će nastupati zagrebački bend Seine i novosadska kantautorka Nađa. 

Zagrepčani svoju muziku opisuju kao ekspresivni romantični pank-folk. Pobednici su banjalučkog Demofesta 2016. kada su za nagradu dobili snimanje i produkciju debitantskog studijskog albuma. To su realizvali već sledeće godine uz pomoć slovenačke izdavačke kuće Moonlee Records. Kako se navodi na zvaničnoj stranici događaja, muziku mlade kantautorke Nađe karakterišu intimni amerikana zvuk i lični tekstovi. Svoj prvi EP objavila je prošle godine.

Svirka je najavljena za 22 sata, a ulaznica će koštati 200 dinara.


Tekst:
Branka Malenica
Foto: Dušan Pujić

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan