Festival "Synergy" u oktobru u Novom Sadu

Festival "Synergy" u oktobru u Novom Sadu

Od 2. do 6. oktobra u dva novosadska pozorišta biće održan međunarodni pozorišni festival nacionalnih manjina pod nazivom "Synergy".

Na konferenciji za medije, nakon što je umetnički direktor Robert Lenard najavio pozorišnu sezonu prisutnima su se obratili direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel i direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Valentin Vencel je u najavi objasnio da je festival osmišljen tako da okupi profesionalne pozorišne umetnike koji u sredinama u kojima žive, stvaraju na jezicima nacionalnih zajednica kojima pripadaju.

Festivalski program je izuzetno bogat, a domaćini će imati priliku da ugoste Rusko dramsko pozorište iz Astane (Kazahstan), Srpsko pozorište u Budimpešti (Mađarska), Turski teatar iz Skoplja (Makedonija), Ansambl “Mikloš Tompa” NP iz Targu Mureša (Rumunija), Ansambl “Danica” iz Salcburga (Austrija).

Nulti dan festivala rezervisan je za predstavu domaćina: Grobnica za Borisa Davidoviča Danila Kiša, a prvog dana na festivalu će se predstaviti Jevrejsko državno pozorište iz Bukurešta. Direktor Vencel je istakao da je jevrejski teatar nagradjivan od Španije preko Pariza do Kine na mnogim festivalima: - sa svojom tradicijom i projektom koji donosi u Novi Sad pokazaće zašto je i čime je izvršio uticaj na kompletno područje centralne i istočne Evrope - . 

Direktor Fondacije, Nemanja Milenković, naglasio je da je ovo prvi projekat iz Aplikacionog formulara koji Fodancija realizuje sa jednom od institucija kulture, a naročito je važno da će ponovo kroz međusektorsku saradnju biti realizovano više ideja. Milenković je pojasnio i model odabira programa u Fondaciji Novi Sad 2021 EPK upoređujući ga sa materijalom za krojenje odela, koji se kroji u skladu sa evropskom modom, ali koje je specifično i pripada samo nama. Na taj način iskrojena je i ''Plus''  platforma, važna ne samo u segmentu nacionalnih zajednica već i različitih segmenata kulture koji se spajaju:

- Otuda počinjemo sa građenjem kapaciteta onoga što će činiti platformu za koju se nadam da će postati legat grada Novog Sada, brend koji će nastaviti da bude održiv i nakon 2021. godine. Dakle uz platformu ’’Plus’’ Fondacije NS 2021, u narednom periodu pored bogatog programa festivala Synergy kojem ćemo priključiti i ljude koji će govoriti o problematici i razvoju manjinskih teatara u budućnosti, spajamo i prvu evropsku konferenciju o manjinskim medijima koja ne samo da će predstaviti manjinske medije na evropskom prostoru, već će imati i obrazovni deo koji će biti usmeren na novinare iz manjinskih redakcija kako bi podizali svoje kapacitete ali i kapacitete EPK  - zaključio je Milenković. 

Fondacija Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture organizovala je ili podržala realizaciju  više od 65 programa od početka 2017. godine.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
novosadska policija javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija horoskop raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad jkp lisje novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević matičar novi sad JGSP "Novi Sad" horoskopski znaci servisne informacije Petrovaradin bebe bez vode izmena režima saobraćaja betanija novosadsko porodilište isključenja struje klisa novosađani jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad elektrovojvodina Isključenje struje isključenje vode bez struje