Festival u slavu pasulja 9. i 10. septembra na Salašu 137

Festival u slavu pasulja 9. i 10. septembra na Salašu 137

Osim domaćina, koji dolaze iz gotovo svih krajeva Srbije, kulinarsko umeće prikazaće nam i ekipe iz 14 evropskih zemalja, te jedna iz Kine.

"Bean festival", najavljen kao "međunarodna smotra pravih ukusa i dobre zabave", svojevrsna je kulinarska olimpijada na kojoj se ukrštaju iskustva različitih kuhinja, gde važno mesto zauzima umeće spravljanja jela od pasulja.

Zahvaljujući "Bean festivalu" – nekadašnjoj "Temerinskoj pasuljijadi", Temerin je postao prepoznat i kao turistička destinacija. Nakon deset godina, "Bean festival" se odselio iz Temerina, na novu lokaciju – Salaš 137, nadomak Novog Sada.

Na ovogodišnjem festivalu –  koji će biti održan 9. i 10. septembra – kulinarsko umeće će, pored domaćih takmičara iz gotovo svih krajeva Srbije, odmeriti i takmičarske ekipe iz Slovačke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Italije, Škotske, Bugarske, Švajcarske, Rusije, Nemačke i Kine.

- Misija organizatora, Udruženja građana "Ekocentar Vodomar 05" iz Temerina i pokrovitelja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, je predstavljanje i promovisanje gastronomske tradicije Vojvodine, kulturnog i prirodnog bogatstva ovih krajeva, ekologije i očuvanja životne sredine, multikulturalnosti, kulture negovanja tradicionalnih zanata, a sve to kroz originalan, kvalitetan program uz puno druženja, šale, igara, muzike i naravno, uz mnogo, mnogo dobrog pasulja – poručuje se u pozivu.

Kako se dalje navodi, ovu manifestaciju će krasiti i "Salašarska pijaca" sa tradicionalnim umetninama, izložbom vina, organskim proizvodima, slatkišima, cvećem. Učesnici i gosti Salaša imaće priliku da degustiraju i piće i hranu, ali i da prisustvuju tradicionalnim salašarskim aktivnostima – pečenju rakije i pripremi zimnice.

Deo programa biće i "Ravničarske igre" – od bacanja, ne kamena, već starog bicikla s ramena, navlačenja konopca, brzog jedenja pasulja, do najnovijih igara kao što su "panonski mornari" i "vojvođanski kenguri", a sigurno će biti zabavno i nošenje 50 kilograma pasulja, ali samo posmatračima i onima koji budu navijali, poručuju organizatori, dodajući da je muzički program osmišljen je da zadovolji ukuse svih posetilaca – od najstarijih do najmlađih – blago favorizujući tradicionalnu muziku ovih prostora revijom tamburaških orkestara.

-  "Bean festival" će i ove godine sprovesti humanitarnu akciju – "Pogodi u srce". Trinaesti po redu "Bean festival" ove godine ima još jedan cilj – da pokaže da je broj trinaest zapravo srećan broj. A kako će to uraditi ako ne kroz druženje, pesmu i igru, te odmeravanje snaga u fer plej nadmetanju, u kojem će pobediti najbolji… Vidimo se! – kaže se na kraju poziva na feštu u slavu pasulja.

PRATEĆI SADRŽAJI: Organizatori izdvajaju i etno-bazar rukotvorina i starih zanata, izložbu jela od pasulja, te pita, štrudli i zakuski, zatim školu jahanja, likovnu koloniju, malu školu kuvanja, nagradnu igru za posetioce i drugo.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan