Festival u slavu pasulja 9. i 10. septembra na Salašu 137

Festival u slavu pasulja 9. i 10. septembra na Salašu 137

Osim domaćina, koji dolaze iz gotovo svih krajeva Srbije, kulinarsko umeće prikazaće nam i ekipe iz 14 evropskih zemalja, te jedna iz Kine.

"Bean festival", najavljen kao "međunarodna smotra pravih ukusa i dobre zabave", svojevrsna je kulinarska olimpijada na kojoj se ukrštaju iskustva različitih kuhinja, gde važno mesto zauzima umeće spravljanja jela od pasulja.

Zahvaljujući "Bean festivalu" – nekadašnjoj "Temerinskoj pasuljijadi", Temerin je postao prepoznat i kao turistička destinacija. Nakon deset godina, "Bean festival" se odselio iz Temerina, na novu lokaciju – Salaš 137, nadomak Novog Sada.

Na ovogodišnjem festivalu –  koji će biti održan 9. i 10. septembra – kulinarsko umeće će, pored domaćih takmičara iz gotovo svih krajeva Srbije, odmeriti i takmičarske ekipe iz Slovačke, Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Italije, Škotske, Bugarske, Švajcarske, Rusije, Nemačke i Kine.

- Misija organizatora, Udruženja građana "Ekocentar Vodomar 05" iz Temerina i pokrovitelja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, je predstavljanje i promovisanje gastronomske tradicije Vojvodine, kulturnog i prirodnog bogatstva ovih krajeva, ekologije i očuvanja životne sredine, multikulturalnosti, kulture negovanja tradicionalnih zanata, a sve to kroz originalan, kvalitetan program uz puno druženja, šale, igara, muzike i naravno, uz mnogo, mnogo dobrog pasulja – poručuje se u pozivu.

Kako se dalje navodi, ovu manifestaciju će krasiti i "Salašarska pijaca" sa tradicionalnim umetninama, izložbom vina, organskim proizvodima, slatkišima, cvećem. Učesnici i gosti Salaša imaće priliku da degustiraju i piće i hranu, ali i da prisustvuju tradicionalnim salašarskim aktivnostima – pečenju rakije i pripremi zimnice.

Deo programa biće i "Ravničarske igre" – od bacanja, ne kamena, već starog bicikla s ramena, navlačenja konopca, brzog jedenja pasulja, do najnovijih igara kao što su "panonski mornari" i "vojvođanski kenguri", a sigurno će biti zabavno i nošenje 50 kilograma pasulja, ali samo posmatračima i onima koji budu navijali, poručuju organizatori, dodajući da je muzički program osmišljen je da zadovolji ukuse svih posetilaca – od najstarijih do najmlađih – blago favorizujući tradicionalnu muziku ovih prostora revijom tamburaških orkestara.

-  "Bean festival" će i ove godine sprovesti humanitarnu akciju – "Pogodi u srce". Trinaesti po redu "Bean festival" ove godine ima još jedan cilj – da pokaže da je broj trinaest zapravo srećan broj. A kako će to uraditi ako ne kroz druženje, pesmu i igru, te odmeravanje snaga u fer plej nadmetanju, u kojem će pobediti najbolji… Vidimo se! – kaže se na kraju poziva na feštu u slavu pasulja.

PRATEĆI SADRŽAJI: Organizatori izdvajaju i etno-bazar rukotvorina i starih zanata, izložbu jela od pasulja, te pita, štrudli i zakuski, zatim školu jahanja, likovnu koloniju, malu školu kuvanja, nagradnu igru za posetioce i drugo.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode horoskop MUP novosadsko porodilište jkp novosadska toplana bez struje horoskopski znaci Republički hidrometeorološki zavod bebe Dom zdravlja Novi Sad klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenja struje bez vode novorođenčad jkp lisje novosađani dnevni horoskop betanija sahrane novi sad bez grejanja isključenje grejanja srpska pravoslavna crkva raspored sahrana novi sad Isključenje struje Dom zdravlja servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja policija JKP Vodovod i kanalizacija astrologija