FESTIVALSKA GROZNICA: Novosađani tokom Exita izdaju i sobe s bračnim krevetom

FESTIVALSKA GROZNICA: Novosađani tokom Exita izdaju i sobe s bračnim krevetom

Iznajmljivanje stanova, kuća, vila pa čak i soba sa bračnim krevetom sa upotrebom kupatila, postalo je tokom Exita unosan biznis mnogobrojnim Novosađanima. U ponudi i hostelski i hotelski smeštaj za 20 evra pa naviše.

U moru oglasa koji su dostupni putem interneta, tu su i oni gde naši sugrađani nude sobu od 14 metara kvadratnih sa bračnim krevetom, upotrebom kupatila i kuhinje za 15 evra po osobi. Ne, nije u pitanju oglas za crnogorsko primorje, već za boravak posetioca festivala u Novom Sadu koji počinje u četvrtak i traje sve do nedelje. Godinama unazad, Novosađani se na razne načine dovijaju kako bi za četiri dana zaradili prosečnu platu. Tu su oglasi u kojima su u ponudi stanovi za 150 evra za sve dane, pa do 50 evra po osobi... Bude i onih koji se tokom festivala iseljavaju iz kuće kako bi je ustupili posetiocima.

- Imamo kuću u blizini Tvrđave i svake godine je izdajemo gostima koji dolaze iz zemalja u okruženju. Dugi niz godina smo imali goste iz Engleske, ali oni su postali roditelji i više ne dolaze na Exit. Kuća ima 150 kvadrata i ima veliko dvoriše. Gostima su dostupne četiri prostorije, kupatilo i hodnik. Dolazi pet momaka iz Slovenije i njih će smeštaj u kući koštati 500 evra, odnosno 20 evra dnevno po osobi – kaže Jovan B.Po njegovim rečima, svake godine sve je više onih koji nude sobe li neku vrstu smeštaja za goste festivala, ali posla ima za sve, jer su se prvi interesenti javili već krajem prošle godine. Vreme tokom trajanja festivala provodi u vikendici na Fruškoj gori, a novac od smeštaja će mu dobro doći da, kako kaže, popuni kućni budžet.

Zanimljiv je i podatak da pojedini sugrađani na Železničkoj stanici dočekuju goste i nude im sobe po niskim cenama. U većini slučajeva reč je o stanovima u Podgrađu ili u Petrovaradinu.

Marko Kovačević recepcionar hostela "City" kaže da je interesovanje za smeštaj počelo još u septembru prošle godine, te da gosti dolaze iz celog sveta.

- Poslednjih godina dosta je Slovenaca i posetilaca iz Hrvatske, ali ima ih i iz Engleske, Finske… Cena smeštaja u višekrevetnoj sobi je 25 evra, a privatna soba za dvoje sa kupatilom je 60. Sa deljenjem kupatila je 56 evra – kaže Marko.


Agencije za nekretnine takođe nude stanove, ali i kuće sa bazenima. Kažu da je većina smeštaja rezervisana. U ponudi su garsonjere i višesobni stanovi, kao i kuće sa bazenima. Smeštaj košta od 25 do 50 evra po danu.

Pored iznajmljivanja soba, Novosađani tokom Exita pokušavaju da zarade novac i na druge načine. Ulična prodaja kukuruza, sendviča, krofni, pa i 'leba i masti sa alevom paprikom, te nezaobilazne rakije, cveta u jutranjim satima, kada posetioci napuštaju Tvrđavu. Prošlih godina ulični prodavci imali su zaradu i od kabanica, a ove godine sve će zavisiti od neba…


U Novom Sadu, kako saznajemo u Turističkoj organizaciji Grada, na raspolaganju je više od 4.000 ležaja. Najveći broj noćenja ostvari se upravo tokom Exit festivala te u TONS-u očekuju da će tako biti i ove godine.

U poslednjih nekoliko godina kapacitet smeštaja se proširuje, što znači da je privreda zainteresovana za ulaganje u ovu oblast poslovanja, a tome u prilog idu i podaci Republičkog zavoda za statistiku koji pokazuju da je broj noćenja u Novom Sadu sve veći – kaže Tihana Putin, portparolka iz TONS-a.

Većina posetilaca, kako je objasnila za naš portal, zbog “OPENS Youth Faira” dolazi ranije, a zbog poseta Fruškoj gori, Beogradu i čardama uz Dunav ostaju i duže.

Promotivni materijal o Novom Sadu dostupan je posetiocima Festivala na 16 različitih jezika – ističe na kraju Tihana.


POD ŠATORIMA DO 17. JULA: Exitov kamp postavljen je i ove godine na Štrandu, a kapije su otvorene u utorak. Gosti iz celog sveta će tu boraviti do 17. jula. Pored standardne ponude, koja obuhvata mesto u kampu, posetioci mogu da obezbede kampersku opremu, dok su najbrži kako kažu u Exitu već zgrabili mesta u sada rasprodatim luks šatorima.


Tekst: Slađana Aničić

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan