"Filip Moris" povećava cene cigareta od 26. decembra

"Filip Moris" povećava cene cigareta od 26. decembra

Cigarete koje proizvodi niški "Filip Moris" od 26. decembra poskupeće 10 dinara.

To je iznos u koji je uračunata nova specifična akciza koja je uvećana za dva dinara, a na snazi je od nove godine, ali i proizvođačka cena koja će, po svemu sudeći, biti veća za 7,5 dinara. Pušači će, dakle, ubuduće za svoje zadovoljstvo morati da izdvoje za niške cigarete od 210 do čak 340 dinara.

Tako se nastavlja praksa da s korekcijom akciza i proizvođači koriguju svoje cene da im se dobit ne bi smanjila. Tu praksu je zasad primenio samo "Filip Moris", kome je vlada dala dozvolu da poveća cene, ali je gotovo izvesno da će tim putem krenuti i ostali proizvođači u prvim danima naredne godine, kad zaživi novi akcizni kalendar.

Izvor "Blica" iz Vlade kaže da je "Filip Moris" prvi zatražio povećanje cena i da mu je to odobreno 19. decembra.

- Skupština Srbije bi trebalo da do kraja godine usvoji novi akcizni kalendar. Do sada su od svake pakle proizvođači državi davali po 62 dinara, dok će od 1. januara to biti 64. Od 1. jula pa do kraja 2020. akcize će se na svakih šest meseci uvećavati za dinar i po, pa je gotovo izvesno da će i u julu cigarete opet poskupeti. Moramo da dostignemo standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta, a u Srbiji je to sada 50 evra – objašnjava sagovornik "Blica".

On dodaje da u Vladu još nisu stigli zahtevi drugih proizvođača za povećanje cena.

U duvanskim kompanijama juče nisu želeli zvanično da komentarišu svoju cenovnu politiku, ali nezvanično kažu da će svi morati da krenu stopama "Filipa Morisa".

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje horoskop jkp lisje Elektrodistribucija Novi Sad bebe JGSP "Novi Sad" dnevni horoskop bez struje vlada srbije zdravlje bez vode raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija izmena trase autobusa klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija uhapšen diler servisne informacije novi sad astrologija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina isključenje vode sahrane novi sad obeležavanje novosadske racije korona virus zodijak novorođenčad raspored sahrana novi sad Isključenje struje novosadsko porodilište