Film Aleksandra Reljića osvojio nagradu programskog žirija na festivalu u Sarajevu

Film Aleksandra Reljića osvojio nagradu programskog žirija na festivalu u Sarajevu

Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada sinoć je u Sarajevu završeno prvo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans Doc.

Novosađanin Aleksandar Reljić dobio je nagradu programskog žirija (Sead Kreševljaković, Lejla Dedić, Đani Hasečić) za film "Unuk" u produkciji Radio-televizije Vojvodine. Radi se o dokumentarnom televizijskom delu koje se bavi sudbinom Rajnera Hesa, unuka zloglasnog komandata Aušvica, Rudolfa Hesa. On je svoj život posvetio borbi protiv neonacizma uprkos činjenici da je zbog toga prekinuo sve kontakte s porodicom. Reljić je paralelno sa Hesovom dao i priču preživele logorašice Eve Mozes Kor koja ga je na simboličan način usvojila.

- Polazeći od pretpostavke koliko se u regionalnoj produkciji teško izboriti za sredstva koja su potrebna za rad na velikim filmovima, na filmovima čija tema prevazilazi granice regije, a koje tim više utiču na NAŠE (podvukao žiri prim. red) suočavanje sa prošlošću, ratnim zločinima, te na procese praštanja i pomirenja - kao civilizacijskih dostignuća, nagrada programskog odeljenja AJB ide izuzetnom filmu Aleksandra Reljića 'Unuk" – kaže se u obrazloženju nagrade, a prenosi "Blic".

OSTALI DOBITNICI: Odlukom petočlanog žirija, u sastavu Ingrid Falk, Karin Hejs, Montaser Marai, Robert Tomić Zuber i Zoran Galić, glavna nagrada za najbolji film u takmičarskoj selekciji ravnopravno je pripala ostvarenjima "Očevi i sinovi" (Of Fathers and Sons) u režiji Talala Derkija i "Zašto ropstvo? Zarobljena žena" (Why Slavery? A Woman Captured) mlade mađarske rediteljke Bernadet Tuza-Riter.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan