Film "Tusta" u nedelju premijerno pred Novosađanima (VIDEO)

Film "Tusta" u nedelju premijerno pred Novosađanima (VIDEO)

Dokumentarni film "Tusta", koji govori o legendarnom pevaču pulske pank-rok grupe KUD Idijoti, premijerno će biti prikazan u Novom Sadu, u nedelju, 1. decembra, u 20.30 sati u bioskopu Arena Cineplex. Novosadskoj premijeri prisustvovaće reditelj Andrej Korovljev, producent filma Nenad Puhovski, koproducentkinja Biljana Tutorov, izvršna producentkinja Neda Frank kao i deo filmske ekipe i protagonista filma.

Dokumentarac istaknute zagrebačke produkcijske kuće "Factum" i nagrađivanog reditelja Andreja Korovljeva, emotivan je i angažovan biografski film o Branku Črncu Tusti, slavnom frontmenu KUD Idijota i čoveku čiji je uticaj prelazio granice muzičkog diskursa formirajući slobodarsku društvenu svest. Film "Tusta" nije klasičan muzički dokumentarac, upravo kao što KUD Idijoti s Tustom nikada nisu ni bili klasičan pank bend. Arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj njihove muzike kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava.

Filmska priča o Tusti snimana je gotovo pet godina i o njemu govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i muzičari ex-YU scene poput Petra Janjatovića, Dragana Kremera, Ante Perkovića, Zorana Predina, Damira Urbana, Seje Sexona i Dušana Kojića Koje, porodica, prijatelji, kao i radnici čuvenog pulskog brodogradilišta "Uljanik". Činjenica da je Branko Črnac Tusta, sve dok se nije razboleo, bio aktivan sindikalista i radnik u Uljaniku učinila je njegovo ime simbolom otpora i unikatnom pojavom na muzičkoj sceni ovih prostora.

Specifična rokenrol priča uključuje i segment posvećen ograničenom delovanju benda i zabranama koje su doživljavali usled rata i nacionalističke atmosfere u Hrvatskoj devedesetih godina. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, godine 2000. u beogradskoj Hali sportova.

Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem delu filma govore njegovi najbliži čija iskrena i lična svedočenja zaokružuju priču o čoveku koji je svojim životom i stavovima uticao na ljude i njihovu društvenu svest.

Film je nastao u koprodukciji sa producentskom kućom "Wake Up Films" iz Novog Sada, uz podršku Filmskog centra Srbije. Sniman je tokom više godina, između ostalog u Puli, Zagrebu, Skoplju, Sarajevu, Beogradu, Novom Sadu, Subotici itd.

 


Premijerno prikazan na ovogodišnjem "Motovun film festivalu", film je osvojio nagradu publike na 17. "Liburnia film festivalu" u Opatiji, gostovao na "Dokufestu" u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i trenutno je na turneji po nezavisnim i art-bioskopima širom regiona.

Oceni vest:
7
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bojan

  pre 983 dana i 43 minuta

  Divan film o divnom coveku...

  Oceni komentar:
  0
  0