"Filmski Front" objavio takmičarski program ovogodišnjeg festivala

"Filmski Front" objavio takmičarski program ovogodišnjeg festivala

Sedamnaesti po redu Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski Front" održaće se od 24. do 27. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Tokom četiri dana biće prikazano preko sto kratkometražnih filmova u glavnom i pratećem programu festivala.

Selektor Filip Markovinović odabrao je 70 filmova u dve glavne takmičarske selekcije "Srbija/region" i "Međunarodnoj" selekciji, od ukupno 1000 pristiglih filmova na konkurs. U prvoj selekciji najviše filmova pristiglo je iz Srbije i Hrvatske, dok u Međunarodnoj selekciji imamo filmove iz Sjedinjenih Američkih Država, Indije, Nigerije itd. Nekoliko filmova će upravo na ovom festivalu imati svoju svetsku ili regionalnu premijeru, dok su neka ostvarenja došla u Novi Sad nakon svog prikazivanja na Klermont Ferandu, na festivalu u Berlinu, Kanu.

Odluku o pobedniku Srbija/region selekcije doneće tročlani žiri u sastavu rediteljke Ivane Todorović, montažerke Aleksandre Milovanović i dramaturškinje Katarine Todorović, a specijalno priznanje dodeliće mladi koji pohađaju Frontovu radionicu filmske kritike. Pobednika Međunarodne selekcije bira novosadska publika.


Tokom četiri dana festivala, pored takmičarskih selekcija, održavaće se i specijalni programi i projekcije koji daju dodatni fokus na određene trendove, društvena kretanja, kao i Frontove filmske radionice na kojima se edukuju nove nade filmske produkcije.

Ove godine u okviru programa "Novi Sad predstavlja", prvog festivalskog dana, gledaćemo filmove autora iz Novog Sada. "DokuFront" donosi kratkometražne dokumentarne filmove, dok će nam "Kinoplov" predstaviti filmove iz arhive Kino Kluba Novi Sad i na trenutak nas vratiti u prošlost. Pored toga, na programu "Frontić" biće prikazani animirani filmovi za najmlađe, a na "HororFrontu" kratkometražni horor filmovi.

Sve ovo pratiće i žurke otvaranja i zatvaranja festivala u klubu PUBeraj.

Ulaz na festival, kao i učešće na radionicama je besplatno.

Više informacija na zvaničnom sajtu festivala.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan