Finale Evropskog takmičenja u programiranju počelo danas u Novom Sadu

Finale Evropskog takmičenja u programiranju počelo danas u Novom Sadu

Na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u subotu 12. maja svečano je otvoreno finale evropskog takmičenje u programiranju "EESTech Challenge“, koje okuplja studente iz čitave Evrope.

Tokom nekoliko dana boravka u Novom Sadu, učesnici i učesnice takmičiće se u programiranju na temu Big Data Analysis.

Dobrodošlicu i uspeh finalistima je na svečanom otvaranju poželeo i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

- Iskreno verujem da će među pobednicima biti i mladi iz Srbije i koristim ovu priliku da ih pozovem da ostanu ovde, da rade u našoj zamlji, jer će Srbija sa njima biti jača – podvukao je predsednik gradskog parlamenta.

On je istakao da su informacione tehnologije pre svega zanimanje mladih pametnih ljudi, koji stvaraju i vuku civilizaciju napred.

- Verujemo da nismo slučajno domaćini vama, koji ste se takmičili u 24 evropska grada pre ovoga finala. Nametnulo se praktično kao potpuno izvesno da se završno takmičenje održava u Novom Sadu, gde će se spojiti sa jedne strane budućnost, kultura i mladost i sa druge strane IT i sve ono što vi predstavljate – poručio je Jelušić.


Cilj takmičenja je da se povežu studenti širom Evrope, da im se omogući sticanje znanja i na taj način doprinese njihovom profesionalnom napretku. Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački istakao je da FTN tokom godine organizuje mnogobrojna takmičenja.

- Održavanje takmičenja ima višestruki značaj. Ona motivišu studente da rade, da uče, da budu bolji, povezuju nas sa zemljama u regionu i čitavom svetu. Takmičenja mogu da budu važna prekretnica u životu mladih i talentovanih ljudi, da ih motivišu da rade još više – zaključio je Doroslovački.

Takmičenje "EESTech Challenge“ sastoji se iz dve faze. Prvu predstavlja lokalna runda koja se održala u 20 evropskih gradova, među kojima su Antverp, Atina, Beograd, Katania, Krajova, Delft, Dablin, Sarajevo, Krakov, Kemnic, Ksanti, Ljubljana, Milano, Patras, Tirana, Tuzla, Tampere, Cirih, Trst i Novi Sad. Potom se pobednici lokalnih rundi plasiraju u finalnu rundu, koja se ove godine održava u Novom Sadu, a na kojoj će se takmičiti sa najboljim studentima iz Evrope i imati priliku da se upoznaju sa vodećim stručnjacima iz ove oblasti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište sremska kamenica zdravlje dnevni horoskop bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija zodijak horoskop novosađani sahrane novi sad zbor građana zagađenje saveti elektrovojvodina isključenje vode horoskopski znaci astrologija novorođenčad jkp lisje servisne informacije novi sad zagađenje vazduha matičar novi sad isključenja struje magla isključenja bez vode betanija