Finale Evropskog takmičenja u programiranju počelo danas u Novom Sadu

Finale Evropskog takmičenja u programiranju počelo danas u Novom Sadu

Na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u subotu 12. maja svečano je otvoreno finale evropskog takmičenje u programiranju "EESTech Challenge“, koje okuplja studente iz čitave Evrope.

Tokom nekoliko dana boravka u Novom Sadu, učesnici i učesnice takmičiće se u programiranju na temu Big Data Analysis.

Dobrodošlicu i uspeh finalistima je na svečanom otvaranju poželeo i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

- Iskreno verujem da će među pobednicima biti i mladi iz Srbije i koristim ovu priliku da ih pozovem da ostanu ovde, da rade u našoj zamlji, jer će Srbija sa njima biti jača – podvukao je predsednik gradskog parlamenta.

On je istakao da su informacione tehnologije pre svega zanimanje mladih pametnih ljudi, koji stvaraju i vuku civilizaciju napred.

- Verujemo da nismo slučajno domaćini vama, koji ste se takmičili u 24 evropska grada pre ovoga finala. Nametnulo se praktično kao potpuno izvesno da se završno takmičenje održava u Novom Sadu, gde će se spojiti sa jedne strane budućnost, kultura i mladost i sa druge strane IT i sve ono što vi predstavljate – poručio je Jelušić.


Cilj takmičenja je da se povežu studenti širom Evrope, da im se omogući sticanje znanja i na taj način doprinese njihovom profesionalnom napretku. Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Rade Doroslovački istakao je da FTN tokom godine organizuje mnogobrojna takmičenja.

- Održavanje takmičenja ima višestruki značaj. Ona motivišu studente da rade, da uče, da budu bolji, povezuju nas sa zemljama u regionu i čitavom svetu. Takmičenja mogu da budu važna prekretnica u životu mladih i talentovanih ljudi, da ih motivišu da rade još više – zaključio je Doroslovački.

Takmičenje "EESTech Challenge“ sastoji se iz dve faze. Prvu predstavlja lokalna runda koja se održala u 20 evropskih gradova, među kojima su Antverp, Atina, Beograd, Katania, Krajova, Delft, Dablin, Sarajevo, Krakov, Kemnic, Ksanti, Ljubljana, Milano, Patras, Tirana, Tuzla, Tampere, Cirih, Trst i Novi Sad. Potom se pobednici lokalnih rundi plasiraju u finalnu rundu, koja se ove godine održava u Novom Sadu, a na kojoj će se takmičiti sa najboljim studentima iz Evrope i imati priliku da se upoznaju sa vodećim stručnjacima iz ove oblasti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan