FINANSIJSKO OPISMENJAVANJE: U školi "Nikola Tesla" održan Evropski kviz novca (FOTO)

FINANSIJSKO OPISMENJAVANJE: U školi "Nikola Tesla" održan Evropski kviz novca (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem i generalnim sekretarom Udruženja banaka Srbije Vladimirom Vasićem prisustvovao održavanju Evropskog kviza novca u Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Novom Sadu, javljeno je danas iz Gradske kuće.

Cilj kviza, koji se odigrava u 30 evropskih zemalja, jeste popularizacija i podizanje nivoa finansijske pismenosti mladih, a organizuje ga Udruženje banaka Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Učenici koji osvoje prvo i drugo mesto na nacionalnom nivou takmičiće se sa vršnjacima iz Evrope u evropskom finalu koje će biti održano u Briselu 7. maja 2019. godine.

– Primetna je tendencija da se u narednim godinama u našim školama učenici više usmeravaju ka finansijskom opismenjavanju. Cilj je da se mladi sadržajnije i bolje pripreme za ono što ih čeka u stvarnom životu. Ovaj kviz je odličan način da se nauče kako da pobeđuju i da se takmiče u svim sferama, jer ih sutra u životu čeka takmičenje i za posao, i u svim segmentima društvenog života. Mi smatramo da imamo najbolje takmičare i verujemo u njihove pobedničke sposobnosti. Sve ono novo što budu naučili i što će sutra moći da primene, jeste boljitak za sve nas, kako za lokalnu zajednicu, tako i za celu državu. Ja sam siguran da će naši dečaci i devojčice biti itekako konkurentni u evropskim okvirima, vezanim za kviz posvećen Evropskoj nedelji novca i da će upravo neki od novosadskih učenika ići u Brisel da donesu pobedu – rekao je gradonačelnik Vučević, a prenosi njegov kabinet.Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je istakao da Udruženje banaka ima brojne misije, a da je jedna od njih, svakako, finansijsko opismenjavanje.

– Danas u Srbiji oko 600 dece iz 155 škola učestvuje u ovom našem projektu, i mislimo da nema razloga da u Brselu ne osvojimo prvo mesto – rekao je Vasić i u ime Udruženja se zahvalio ministru, gradonačelnku i svima koji su učestvovali u akciji u OŠ "Nikola Tesla".

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je naglasio da deca generalno vole takmičenja i kvizove, tako da je za njih ovo učenje kroz izazov, a istovremeno kruna jednog rada resornog ministarstva na veoma značajnoj temi.

– Lako je bilo prepoznati informatiku kao značajnu za obrazovanje u budućnosti, ali finansijska pismenost i obuka za preduzetništvo nisu imali lak put da nađu mesto u nacionalnom okviru plana i programa obrazovanja. Prvi korak je obuka profesora i nastavnika na tim poljima i ona već teče. Paralelno sa tom obukom, menjaju se neki predmeti, tako da je nekadašnje Tehničko obrazovanje, sada nazvano Tehnika sa tehnologijom i preduzetništvo – rekao je Šarčević.


Projekat Evropski kviz novca pokrenula je 2018. godine Evropska bankarska federacija (EBF) u saradnji sa nacionalnim udruženjima banaka širom Evrope. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržava ovakve inicijative, jer su one u skladu sa agendom Ministarstva usmerenom na razvoj i unapređenje kompetencija učenika koje se razvijaju u školi, a koje treba da odgovore potrebama vremena u kojem deca odrastaju i u kojem će živeti.

Direktor OŠ "Nikola Tesla" Igor Milićević je rekao da se 77 učenika osmog razreda te škole prijavilo za učešće, a da je sa njima i deset učenika Osnovne škole "Vasa Stajić", koji će zajedničkim snagama pokušati da ostvare najbolji rezultat u kvizu, primenom znanja stečenih kroz proučavanje finansijske pismenosti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan