FINANSIJSKO OPISMENJAVANJE: U školi "Nikola Tesla" održan Evropski kviz novca (FOTO)

FINANSIJSKO OPISMENJAVANJE: U školi "Nikola Tesla" održan Evropski kviz novca (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladenom Šarčevićem i generalnim sekretarom Udruženja banaka Srbije Vladimirom Vasićem prisustvovao održavanju Evropskog kviza novca u Osnovnoj školi "Nikola Tesla" u Novom Sadu, javljeno je danas iz Gradske kuće.

Cilj kviza, koji se odigrava u 30 evropskih zemalja, jeste popularizacija i podizanje nivoa finansijske pismenosti mladih, a organizuje ga Udruženje banaka Srbije u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Učenici koji osvoje prvo i drugo mesto na nacionalnom nivou takmičiće se sa vršnjacima iz Evrope u evropskom finalu koje će biti održano u Briselu 7. maja 2019. godine.

– Primetna je tendencija da se u narednim godinama u našim školama učenici više usmeravaju ka finansijskom opismenjavanju. Cilj je da se mladi sadržajnije i bolje pripreme za ono što ih čeka u stvarnom životu. Ovaj kviz je odličan način da se nauče kako da pobeđuju i da se takmiče u svim sferama, jer ih sutra u životu čeka takmičenje i za posao, i u svim segmentima društvenog života. Mi smatramo da imamo najbolje takmičare i verujemo u njihove pobedničke sposobnosti. Sve ono novo što budu naučili i što će sutra moći da primene, jeste boljitak za sve nas, kako za lokalnu zajednicu, tako i za celu državu. Ja sam siguran da će naši dečaci i devojčice biti itekako konkurentni u evropskim okvirima, vezanim za kviz posvećen Evropskoj nedelji novca i da će upravo neki od novosadskih učenika ići u Brisel da donesu pobedu – rekao je gradonačelnik Vučević, a prenosi njegov kabinet.Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je istakao da Udruženje banaka ima brojne misije, a da je jedna od njih, svakako, finansijsko opismenjavanje.

– Danas u Srbiji oko 600 dece iz 155 škola učestvuje u ovom našem projektu, i mislimo da nema razloga da u Brselu ne osvojimo prvo mesto – rekao je Vasić i u ime Udruženja se zahvalio ministru, gradonačelnku i svima koji su učestvovali u akciji u OŠ "Nikola Tesla".

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je naglasio da deca generalno vole takmičenja i kvizove, tako da je za njih ovo učenje kroz izazov, a istovremeno kruna jednog rada resornog ministarstva na veoma značajnoj temi.

– Lako je bilo prepoznati informatiku kao značajnu za obrazovanje u budućnosti, ali finansijska pismenost i obuka za preduzetništvo nisu imali lak put da nađu mesto u nacionalnom okviru plana i programa obrazovanja. Prvi korak je obuka profesora i nastavnika na tim poljima i ona već teče. Paralelno sa tom obukom, menjaju se neki predmeti, tako da je nekadašnje Tehničko obrazovanje, sada nazvano Tehnika sa tehnologijom i preduzetništvo – rekao je Šarčević.


Projekat Evropski kviz novca pokrenula je 2018. godine Evropska bankarska federacija (EBF) u saradnji sa nacionalnim udruženjima banaka širom Evrope. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržava ovakve inicijative, jer su one u skladu sa agendom Ministarstva usmerenom na razvoj i unapređenje kompetencija učenika koje se razvijaju u školi, a koje treba da odgovore potrebama vremena u kojem deca odrastaju i u kojem će živeti.

Direktor OŠ "Nikola Tesla" Igor Milićević je rekao da se 77 učenika osmog razreda te škole prijavilo za učešće, a da je sa njima i deset učenika Osnovne škole "Vasa Stajić", koji će zajedničkim snagama pokušati da ostvare najbolji rezultat u kvizu, primenom znanja stečenih kroz proučavanje finansijske pismenosti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad bez struje Spens bebe jkp lisje isključenje vode betanija novorođenčad bez vode novosađani izmena režima saobraćaja novosadska policija servisne informacije 27. novosadski maraton servisne informacije novi sad KCV humanitarna akcija isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje klinički centar vojvodine elektrovojvodina novosadsko porodilište Aleksandar Vučić šoping centar promenada raspored sahrana novi sad sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja