Finiš oslikavanja murala posvećenog srpsko-američkim košarkaškim legendama na Bulevaru oslobođenja

Finiš oslikavanja murala posvećenog srpsko-američkim košarkaškim legendama na Bulevaru oslobođenja

Veliki mural sa likovima košarkaških legendi kao što su Greg Popovič, Igor Kokoškov, Pit Maravič, Vlade Divac, Peđa Stojaković, Nikola Jokić i Darko Miličić krasiće fasadu zgrade na Bulevaru oslobođenja broj 113.

Mural zauzima više od 100 kvadrata, njegova izrada je u samom finišu, a na njemu je radio strit art umetnik Uroš Štrboja u okviru Dana američke kulture. Tu lokaciju danas su obišli član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, savetnik za odnose s javnošću u ambasadi SAD Timoti Standart i savetnica Gradonačelnika Novog Sada za kulturu Tijana Delić.


Ovo je još jedna u nizu akcija koje smo realizovali u saradnji sa američkom ambasadom, a cilj je da popularišemo kulturu i da doprinesemo povezivanju ljudi i boljem upoznavanju. Istorijski smo vezani za američki narod u raznim oblastima života, a naša saradnja na polju kulture biva sublimirana kroz manifestaciju Dani američke kulture. Drago mi je što projekat doprinosi našim prijateljskim odnosima, a zahvaljujući talentovanom umetniku Novi Sad dobija još jedan impozantan mural posvećen legendama košarke koje takođe povezuju Ameriku i Srbiju. Novi Sad je uvek bio grad kulture, sada i Evropska prestonica kulture koja dodatno podstiče međunarodnu kulturnu saradnju i Grad će uvek nastojati da na tom polju bude aktivan – naglasio je Dalibor Rožić.

Timoti Standart je rekao da je američka ambasada ponosna na dugogodišnje partnerstvo sa Gradom Novim Sadom u oblastima kulture i obrazovanja.


To uključuje i četvrto izdanje manifestacije Dani američke kulture. Proteklih godina oko 200 građana Novog Sada je učestvovalo u različitim programima razmene, a Novi Sad je ugostio američke studente, profesore, muzičare i zvaničnike. Gradska uprava nam je pomogla da nađemo divan novi prostor za Američki kutak. Uzbuđeni smo što će ostatak Evrope moći da vidi sve što Novi Sad nudi, budući da je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu – naglasio je Standart, a prenosi Kabinet gradonačelnika.

Do sada su oslikana tri murala, koja su nastala kroz tradicionalnu kulturnu saradnju Novog Sada i ambasade SAD. Program Dana američke kulture uveliko traje u Novom Sadu, a građani su mogli da prisustvuju Filmskom festivalu američkih klasika, stend-ap komediji Marijane Aranđelović i mnogobrojnim radionicama koje pokrivaju umetničke forme stripa, filma i pozorišta. Novosadska publika imala je priliku da ponovo uživa u mjuziklu ''Kosa'' koji je izveden u Pozorištu mladih. Ovogodišnja manifestacija će biti završena panel diskusijama o srpsko-američkim odnosima i kulturnoj diplomatiji, na kojima će učestvovati ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan