Finska se sprema da podeli tajnu uspešnog školstva sa svetom

Finska se sprema da podeli tajnu uspešnog školstva sa svetom

U okviru obeležavanja sto godina nezavisnosti, Finska je osmislila projekat pomoću kojeg želi da sa drugim zemljama podeli ono što dobro funkcioniše u njenim školama.

Reč je o projektu HundrED, čiji je glavni cilj podizanje nivoa obrazovanja i podsticanje kreativnosti. Projekat je prvo ostvaren u Finskoj, a njegovi tvorci sada imaju globalne ambicije.

Inicijativa je započela 2015. godine kada je nastavno osoblje pozvano da iznese svoje ideje za eksperiment koji će biti organizovan u školama širom države na godinu daan.

Prijavilo se više od 700 škola, izabrane su one koje su najpogodnije i eksperimentalni period je počeo. Sve je strogo dokumentovano, istraženo i sprovedeno pod budnim okom platforme HundrED, a edukatori mogu imaju mogućnost pristupa tim dokumentima u svakom trenutku.

HundrED podržava proces obnove kurikuluma u Finskoj i ohrabruje nastavnike da budu katalizatori promena u školi.

Iza projekta stoji Saku Tauominen, muškarac koji poslednje tri godine upravlja HundrED-ovom platformom. Tauominen ima 25 godina iskustva u obrazovanju, a svoju viziju objašnjava sledećim rečima: "Naš cilj je da postanemo stručnjaci koji će znati šta funkcioniše u obrazovnom svetu i kakve ideje možemo da proguramo". 

Tauominen navodi da u ovom sektoru ne manjka inovacija, ali da nema načina na koje bi te ideje mogle da se predstave i prodaju tako da budu dostupne svima i proširile se.

Želimo da svaki profesor na svetu, bio on u Mančesteru, Bangladešu, San Francisku ili Singapuru, razume našu ideju i da su mu dostupni svi najbolji obrazovni materijali. Cilj je prepoznavanje inovacija”, kaže Saku.

Tauominen objašnjava da je finski školski sistem neodvojiv od kulture kojoj služi. Dodaje da je to „društveno kohezivno“, ravnopravno i efikasno društvo koje ima dosledno pouzdan školski sistem koji reflektuje to društvo.

Finski obrazovni sitem je po mnogima najbolji u svetu.

Svet se vrlo brzo menja, pa bi to trebalo da čini i školstvo, ali to nije lak zadatak. Razvoj obrazovanja se koči širom sveta, u državama, gradovima, školama. Komplikovano je uvesti promene. Stvar je u tome što trenutno ima mnogo kreativnih ideja, ali se malo čuje o njima. Naša misija je da ih prepoznamo, dokumentujemo i upakujemo u jednostavan model koji će biti lako dostupan svima”, kaže Tauominen.

Prvih sto ideja je pri kraju. Ovog proleća će biti evaluirane, poboljšane i ubačene u HundrED platformu. Slično će se dogoditi i na međunarodnom planu.

U bazi podataka će se ukupno naći 100 finskih i 100 međunarodnih ideja na takav način da nastavnici mogu da pretraže ​​najbolje inovacije u određenim područjima, na primer poteškoćama u učenju, robotici, agresivnom ponašanju učenika...

Platforma će biti potpuno besplatna.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan