FISKALNI SAVET: Plate i penzije zamrznute i u 2018. godini

FISKALNI SAVET: Plate i penzije zamrznute i u 2018. godini

Izdvajanja za lična primanja građana i penzionera i dalje veća od ekonomske snage Srbije, poručuju iz Fiskalnog saveta.

Nakon što je Džejms Ruf, šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) poručio da nema povećanja plata ni ove ni sledeće godine, slična poruka stigla je i iz Fiskalnog saveta. S tim, što su članovi ove institucije bili nešto oštriji od Rufa, pa je tako Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, juče istakao da lična primanja građana i penzionera treba da ostanu zamrznuta i u 2018. godini.

Za ozdravljenje javnih finansija u srednjem roku potrebno je da se manjak u budžetu smanji na 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno svega što građani i privreda stvore za godinu dana, istakao je Petrović.

Upravo je to novi cilj koji je pred novu vladu postavio Fiskalni savet, nakon optimistične ocene da su uštede u budžetu bolje od plana. Kako procenjuju deficit će ove godine, umesto zacrtanih četiri, iznositi 2,5 odsto. Od toga trajne uštede čine oko jedan odsto BDP-a.

- Izdvajanja za plate i penzije su i dalje veća od ekonomske snage Srbije – rekao je Petrović i dodao da je cilj da se udeo plata u BDP-u smanji na osam, a penzija na 11 odsto.

Zašto je važno da manjak u državnoj kasi bude manji od 0,5 odsto Petrović objašnjava sledećim rečima:

- Trenutno, naš ukupni javni dug iznosi 25 milijardi evra, odnosno oko 77 odsto. Za ozdravljenje javnih finansija neophodno je da udeo javnog duga padne na ispod 60 odsto. U slučaju da se deficit stabilizuje na nivou od 2,5 do tri odsto i javni dug bi se stabilizovao na nivou od oko 70 odsto. Ali bi postojao rizik da u slučaju nekog nepredviđenog šoka, koji bi došao spolja, upadnemo u krizu javnog duga – kaže Petrović.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Politike".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

EPS betanija jkp lisje bez struje dunav matična knjiga rođenih bez vode horoskopski znaci telep isključenja struje servisne informacije novi sad raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije jkp novosadska toplana novosadsko porodilište gradsko groblje horoskop novosađani bebe sahrane almaško groblje gradonačelnik Miloš Vučević radosne vesti novorođenčad elektrovojvodina porodilište raspored sahrana novi sad havarija na vodovodu RHMZ Miloš Vučević