FISKALNI SAVET: Povećanje plata i penzija lako se može pokazati kao preuranjeno

FISKALNI SAVET: Povećanje plata i penzija lako se može pokazati kao preuranjeno

Fiskalni savet Srbije ocenio je danas da se najavljeno povećanje plata i penzija u 2017. godini, uz sve nerešene strukturne probleme javnih finansija Srbije, može veoma lako pokazati kao preuranjeno.

U izveštaju o tekućim fiskalnim kretanjima, Fiskalni savet navodi da se budžetski deo fiskalne konsolidacije za sad sprovodi dobro, ali da reformski deo, koji je presudan za trajno ozdravljenje javnih finansija Srbije, ozbiljno kasni.

Fiskalni savet dodaje da bi uspešno sprovođenje reformi trebalo da poboljša strukturu javnih rashoda, umanji fiskalne rizike u budućnosti i pruži podršku za visok i održiv privredni rast u srednjem roku – drugim rečima, da omogući trajno ozdravljenje javnih finansija Srbije.

- Dosadašnji rezultati pokazuju da je ostvarenje užih fiskalnih ciljeva bilo dobro, a u mnogim aspektima i brže nego što je planirano. Međutim, veoma skroman napredak u sprovođenju reformskog dela fiskalne konsolidacije daleko je od zadovoljavajućeg – ocenio je Fiskalni savet.

Fiskalni savet dodaje da je veoma opasno to što se u delu šire, pa i stručne javnosti, formira mišljenje da je fiskalna konsolidacija praktično završena, odnosno da su problemi domaćih javnih finansija rešeni time što je deficit opšte države dosta umanjen.

- Ne umanjujući značaj postignutih budžetskih poboljšanja, Fiskalni savet ističe da bi ostvareni fiskalni rezultat u 2016. trebalo posmatrati iz ugla opšteg stanja domaćih javnih finansija, koje još uvek nije ni blizu dobrog – piše u izveštaju.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

almaško groblje elektrovojvodina isključenja struje OK Vojvodina betanija vremenska prognoza JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad radosne vesti servisne informacije raspored sahrana novi sad odbojka Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad smanjen pritisak vode bez vode gradsko groblje jkp lisje vodovod memorijal velikana groblje Daško i Mlađa bebe novorođenčad lisje bez struje novosadsko porodilište Voša havarija na vodovodu Spens