FIZIČKA AKTIVNOST: Najveća motivacija za vežbanje je onda kad nam je ugroženo zdravlje

FIZIČKA AKTIVNOST: Najveća motivacija za vežbanje je onda kad nam je ugroženo zdravlje

Za zdravlje čoveka pored zdrave ishrane neophodna je i redovna fizička aktivnost.

Osoba koja napravi više od 10.000 koraka dnevno smatra se fizički aktivnom, a izrazito aktivnom ukoliko napravi 12.500 i više koraka.

Čini se da uprkos sve većem znanju o značaju fizičke aktivnosti nikada nije bio veći raskorak između onoga što znamo i i onoga što činimo. U psihologiji sporta se kaže da je najjača motivacija za vežbanje onda kada je zdravlje ugroženo, odnosno onda kada vam lekar posavetuje fizičku aktivnost, piše B92.

Da bismo bili zdravi i osećali se dobro nije neophodno da biramo isključivo jednu vrstu aktivnosti već je moguće učestvovanje u različitim fizičkim aktivnostima u skladu sa specifičnim potrebama i afinitetima. Biti aktivan podrazumeva i da se smanji vreme koje provedemo sedeći, kao što je neprekidno sedenje na poslu, školi ili kod kuće ispred elektronskih uređaja.

Nedavno istraživanje Svetske zdravstvene organizacije je pokazalo da je potrebno 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno da bismo videli rezultat treninga, a na nama je da to vreme izdelimo kako nam odgovara.

Više o ovoj temui, pročitajte na sajtu B92.net.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan