Fizička distanca smanjuje broj obolelih i od virusa gripa

Fizička distanca smanjuje broj obolelih i od virusa gripa

Mere za suzbijanje širenja korona virusa mogu da budu efikasne i kada je u pitanju sezonski grip.

Pojedine zemlje su zabeležile manji broj obolelih od ovog virusa i pokazale da je fizička distanca u velikoj meri uticala na to.

Kao posledica ovih mera, u Kini, gde su započele najranije mere karantina, novi izveštaji o zarazama uključujući zauške, male boginje i polno prenosive bolesti govore o njihovom značajnom padu, pri čemu je broj zaraženih gripom doživeo najveći pad. Broj zaraza koje od početka karantina na mesečnom nivou prijavljuje ministarstvo zdravlja pao je za 90 odsto, sa prosečno oko 290 hiljada slučajeva mesečno na 23 hiljade.  

Kanadski sistem za nadzor gripa takođe je prijavio "izuzetno nizak nivo" gripa, kao i druge države koje na nedeljnom nivou prijavljuju podatke, uključujući Veliku Britaniju i Australiju.  

U svome poslednjem nedeljnom izveštaju, južnokorejski portal za zarazne bolesti prijavio je smanjenje od 83 odsto u odnosu na prošlu godinu.  

Imamo najnižu stopu  drugih virusnih zaraza za ovo doba godine, nikad nije bila niža – rekao je dr Ben Marais, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta u Sidneju i lekar na dečjem odeljenju bolnice "Westmead".  

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) procenjuje da globalno ima tri do pet miliona teško obolelih i do 500 hiljada umrlih od sezonskog gripa, prenosi N1.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan