FIZIKALNA TERAPIJA U "ST MEDICINI": Najsavremenijim aparatima protiv bolova u vratu i donjem delu leđa

FIZIKALNA TERAPIJA U "ST MEDICINI": Najsavremenijim aparatima protiv bolova u vratu i donjem delu leđa

Probleme sa kičmom ima preko 80% populacije, a hroničan bol u leđima ima 60% ljudi. Već od tridesete godine, pojavljuju se patološke i degenerativne promene na kičmenom stubu i koštanom sistemu. Bol, osećaj neprijatnosti, kao i smanjena pokretljivost kičme ili zglobova posebno pogađa radno aktivno stanovništvo. Kako baš oni moraju biti funkcionalni, bilo da obavljaju sedeći posao ili težak fizički rad, spas nalaze u fizikalnoj terapiji koja je, praktično, jedini efikasan lek. S obzirom na to da je upravo fizikalna medicina oblast u kojoj novosadska poliklinika "ST Medicina" ima da ponudi mnogo, saznajemo koje su njihove prednosti, kao i noviteti.

Najveće probleme, nesumnjivo, imaju oni koji kontinuirano sede. Zbog nedovoljnog aktiviranja muskulature dolazi do pojave bolova u mišićima i okolnim strukturama, a samim tim stradaju i koštana tkiva. Stručnim savetima i terapeutskim vežbama, manuelnom terapijom, dekompresionom terapijom (trakcijom) i ostalim fizikalnim agensima (laseroterapija, interferentne struje, ultrazvučna terapija, magnetna terapija), kod većine pacijenata veoma brzo dolazi do poboljšanja i izlečenja. Ove metode pomažu i sportistima koji imaju akutnu ili pak hroničnu povredu koja ih onesposobljava u obavlajnju profesionalnih aktivnosti, u smislu bržeg oporavka i zarastanja.


Poliklinika "ST Medicina"
u Novom Sadu postoji već deceniju, a počela je kao kardiološka ordinacija, po kojoj su i najpoznatiji, u čiji rad je uključeno oko 20 subspecijalista iz oblasti kardiologije. Delatnosti koje su naknadno uvedene su gastroenterologija, ginekologija, radiologija, pulmologija, alergologija, fizikalna medicina i sportska medicina. Poliklinika poseduje vrhunsku aparaturu poslednje generacije, što je od izuzetne važnosti. Fizikalna medicina u okviru poliklinike postoji dve godine, a sada su uvedene neke novine koje još više podižu kvalitet usluge.


FIZIKALNA MEDICINA UZ NAJNOVIJI APARAT

Od pre tri meseca poliklinika ima proširene kapacitete ambulante za fizikalnu medicinu sa rehabilitacijom, što, pored većeg prostora, podrazumeva i nove aparate. Sada su, pored postojećih, opremljeni i aparatom koji pomoću specijalnog softvera vrši kompjuterski zadatu interminentnu trakciju kičmenog stuba i služi za oslobađanje pritiska na korenove živaca koji izlaze iz kičmenog stuba. Ova metoda zove se dekompresiona terapija i izuzetno je delotvorna za oslobađanje od bola, osećaja trnjenja, neuroloških ispada nastalih zbog diskus hernije. Pritom, poboljšava se pokretljivost kičmenog stuba i smanjuje spazam.


Ipak, budući da ni najsavremeniji aparat ne vredi bez stručnjaka, u "ST Medicini" iz ove oblasti sa pacijentima rade vrhunski lekari specijalisti:

  • fizijatar i specijalista medicine bola dr Aleksandar Knežević
  • fizijatar – reumatolog dr Jelena Zvekić-Svorcan
  • specijalista fizijatar koji obavlja i EMNG gornjih i donjih ekstremiteta dr Predrag Filipov
  • specijalista fizijatar koji vlada veštinama za manuelnu manipulaciju dr Stevan Dragosavljević
  • specijalista sportske medicine dr Borko Vukosav
  • specijalista sportske medicine dr Damir Lukač
  • fizioterapeut – kineziolog Miljan Žuža
  • fizioterapeut Predrag Nedić


MANUELNA TERAPIJA

Za eleminisanje bola, povećanja obima pokreta, poboljšanja prokrvljenosti i ishrane tkiva, funkcionisanja perifernih nerava izuzetno je bitna i manuelna terapija, koja se sprovodi u okviru fizikalne medicine i rehabilitacije. Jedan kiropraktičar iz SAD-a definisao je manuelnu terapiju kao "postupke kod kojih se rukama, direktnim kontaktom sa telom leče (tretiraju) zglobovi i/ili meka tkiva."Pored manipulacije u zglobovima kičmenog stuba, koje su prva asocijacija na manuelnu terapiju, ona podrazumeva sve vrste mobilizacija u celom lokomotornom aparatu, istezanja mišića, tetiva, zglobne kapsule, relaksacije mišića, olakšavanje kretanja perifernih živaca. 


KINEZITERAPIJA

Kineziterapija ima suštinski značaj u oporavku i neizostavan je deo pravilnog lečenja u fizikalnoj medicini.

"Lečenje pokretom" podrazumeva ponavljanje vežbi radi smanjenja bola ili očuvanja, uspostavljanja, razvijanja i zamene funkcija lokomotornog aparata. Kineziterapijom se nastoji maksimalno iskoristiti svaki potencijal pacijenta, zarad efektivnog oporavka oštećene funkcije lokomotornog aparata. Ona koristi aktivne i pasivne vežbe, kod kojih nema kontraindikacija.


SVE NA ISTOM MESTU – PO POVOLJNOJ CENI

Naša glavna prednost je multidisciplinarnost, s obzirom na to da na jednom mestu može da se uradi radiološka dijagnostika, ultrazvučna dijagnostika mišića i tetiva, pregled lekara i sprovođenje terapije. Naš tim stručnjaka može da obavi apsolutno svaki segment dijagnostike da bi pacijent dobio pravu terapiju, i to u najkraćem mogućem roku – kaže za portal Moj Novi Sad specijalista medicine rada dr sc. med. Monika Papić, menadžerka ove poliklinike.

Dodatni benefit poliklinike je terapijski dan, u koji staje sve ono što fizijatar prepiše da je potrebno, što može da obuhvata laser, ultrazvuk, vežbe... Tog dana pacijent sve obavlja za sat vremena i terapeut je posvećen isključivo njemu. Ovo je izuzetno povoljna opcija, jer je sve uključeno u jednu cenu, a paket je individualno kreiran, te se ništa dodatno ne doplaćuje.


Prvim pregledom stručnjaka se diferencira kakve je geneze problem, jer on može da bude poreklom iz CNS ili perifernog nervnog sistema, u pitanju može biti koštano-zglobni problem ili pak problem samog mišićno-ligamentarnog aparata. Dobro usmerena dijagnostika i nalazi iste će rezultirati pravim predlogom za terapiju u smislu ciljanja otklanjanja uzroka nastanka tegoba. Zato stalno pominjemo da nije svejedno šta se leči kada lečimo posledicu i koji je plan terapije u smislu mogućeg uticaja na uzrok. Takođe, bitno je postaviti i pravu prognozu, kako pacijent ne bi očekivao čarobni štapić. Naš najbitniji cilj je osposobiti čoveka za funkcionisanje u narednom periodu, uz smanjenje rizika za ponovnu pojavu sličnih tegoba – dodaje doktorka Papić.

Kako saznajemo od naše sagovornice, poliklinika s vremena na vreme organizuje različite vrste besplatnih pregleda, kao što su rendgensko snimanje pluća ili merenje gustine kostiju, a nastavak takvih akcija se planira i kada pandemija mine. Takođe, tu su i popusti na treću uslugu, kao i popusti za firme.

Poliklinika "ST Medicina" nalazi se na Bulevaru oslobođenja 79, a brojevi telefona na koji ih možete nazvati su 060 530 7766 i 021 215 5680. Za više informacija, pogledajte sajt poliklinike "ST Medicina", kao i njihovu Fejsbuk stranicu i Instagram profil.


Promotivni tekst

Oceni vest:
12
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan