FIZIOTERAPEUTKINJA OBJAŠNJAVA: Masaža je delotvorna u terapiji bola

FIZIOTERAPEUTKINJA OBJAŠNJAVA: Masaža je delotvorna u terapiji bola

Kada masažu obavlja profesionalni fizioterapeut, onda ona prevazilazi efekat relaksiranja, te ima lekoviti učinak. Ukoliko imamo bolove poreklom mišićno-skeletnih poremećaja, terapeutska masaža je često "prva pomoć" koja će ih znatno umanjiti ili odagnati, a neretko se koristi i u kombinaciji sa raznim medicinskim – fizikalnim procedurama.

U novosadskoj "ST Medicini" usluge masaže radi fizioterapeutkinja Milijana Pajdić, koja je trenutno na studijama medicinske rehabilitacije na Medicinskom fakultetu. Ona neprestano nadograđuje svoje znanje i veštine pohađajući dodatne edukacije, koristi najnovije tehnike i donosi medalje sa internacionalnih takmičenja u masaži. Ipak, njen najveći uspeh predstavljaju zadovoljni pacijenti koje lišava bolova, ukočenosti, nelagodnosti, napetosti...


Sa Milijanom razgovaramo o delotvornosti masaže u terapiji bola, s obzirom na to da ima višegodišnje iskustvo u ovom segmentu.

U današnje vreme, kada je većina ljudi pod stresom, a pogotovo u situacijama kada se dugo trpi jedan položaj, kao što je to slučaj pri radu za računarom, učestalo dolazi do spazma mišića, koji nekada može da donese osećaj jakog bola. Takođe, svaki stečeni ili urođen, bilo manji ili veći deformitet kičme, nosi i problem sa mišićima. Koliko su problemi česti kod fizički neaktivnih osoba, toliko se dešavaju i kod sportista, usled mišićnih napora ili sportskih povreda – kaže za portal Moj Novi Sad ova fizioterapeutkinja.Ukoliko je kičma deformisana, u smislu skolioze ili kifoze, mišići više trpe, jer uspostavljaju balans posture. Masažom se otklanja višak mlečne kiseline u preopterećenom mišiću. Osećaj nakon toga je, kako opisuju pacijenti naše sagovornice, "kao da se skine određeni deo tereta".

Fizioterapeut pomaže u lečenju bola tako što razvuče bolni, zgrčen mišić u prvobitni položaj, odnosno, odradi relaksaciju mišića. Osećaj rasterećenja dolazi već posle prvog tretmana, ali je preporučljiva redovnost, kako se problem ne bi ponovio. Takođe, veoma su važne i vežbe – napominje Pajdić.

Indikacije za masažu su mnogobrojne, kako za funkcionalne probleme (ukočenost nakon naglih pokreta, prehlada, stresna situacija) tako i za probleme gde postoji jasna patoanatomska podloga, kao što je slučaj kod lumboišijalgije, diskus hernije, nestabilnosti kičmenog stuba. Milijana naglašava da je u ovakvim slučajevima bitno doći što pre, dok mišić nije previše "stvrdnut", jer se tada brže može vratiti u prvobitno stanje.


Iz grupe koštano- mišićnih oboljenja i stanja, sve učestaliji su poremećaji vezani za vratni deo kičme.

Tokom zime, najčešći problem je vratni deo kičme, jer nesvesno grčimo mišiće usled hladnoće. Tada često dolazi do spazma mišića vrata i intenzivnog bola u tom delu. Tu koristim, između ostalog, i jednu potpuno novu tehniku, koju sam naučila na poslednjem takmičenju u inostranstvu, pomoću koje vrlo brzo dolazimo do rezultata, a to je rasterećenje tog dela tela i automatsko olakšanje – ističe ona.

Kako saznajemo od naše sagovornice, u "St Medicini" neretko se dešava da specijalista, fizijatar pošalje pacijenta na manuelnu masažu, u sklopu lečenja brojnih stanja iz oblasti fizikalne medicine. Posebno su efektne kombinacije trakcionog stola – kao vida dekompresivne terapije i masaže. Takođe, masaža se kombinuje i sa fizikalnim procedurama, a posebno i neizbežno sa kineziterapijom.


Ukratko, Milijana nam opisuje i vrste masaža koje obavlja u ovoj zdravstvenoj instituciji, naglašavajući da su za otklanjanje bolova idealne terapeutska i švedska masaža.


TERAPEUTSKA MASAŽA CELOG TELA

Terapeutska masaža je duboka masaža tkiva koja, za razliku od relaks masaže čiji je cilj opuštanje tela, donosi i terapijske efekte. U njoj se koriste različite tehnike koje terapeut prilagođava stanju svakog pacijenta. Veoma je bitno da je rade školovani fizioterapeuti, koji dobro poznaju anatomiju tela.

Ona je delotvorna kod povreda mekih tkiva, stanja nakon preloma kostiju, degenerativnih i reumatskih oboljenja, deformiteta kičmenog stuba.


Kod sportista može da se spovede "dublja" masaža jer su njihovi mišići drugačije strukture i jači su, te je ista evidentno ubrzava proces sanacije sportskih povreda.

U "ST Medicini" terapeutska masaža celog tela traje 45 minuta.


PARCIJALNA I SEGMENTNA TERAPEUTSKA MASAŽA

Pored masaže celog tela, pacijent se može odlučiti i za tretiranje određenog dela koji mu zadaje posebne tegobe : vratni deo, donji deo leđa, ruke, noge... Tada se terapeutkinja posvećuje samo tom delu, u cilju rešavanja problema, a masaža traje 20 minuta.


ŠVEDSKA MASAŽA

Švedska masaža je kombinacija terapeutske, sportske i relaks masaže, u kojoj se svi hvatovi rade u pravcu srca. Ona deluje na dublje slojeve i podrazumeva jači pritisak na tkivo.

Osnovna uloga ove vrste masaže je opuštanje celog tela, ali je izuzetno delotvorna kod osteoartritisa. Poboljšava cirkulaciju i organizmu pomaže da se oslobodi viška toksina, smanjuje ukočenost i bol, te omogućava veću pokretljivost.


RELAKS MASAŽA

Kao što sam naziv kaže, ovaj način masaže koristi se za opuštanje i relaksaciju tela i uma, a dodir terapeuta je slabiji i nežniji.

Izuzetno je prijatna i pomaže otklanjanju nagomilanog stresa i napetosti, te uspostavljanju energetskog balansa.


DEEP RELAKS MASAŽA

Ova vrsta je kombinacija relaks i terapeutske masaže. Terapeutkinja procenjuje koliko jak stisak mišić može da podnese.


LIMFNA DRENAŽA

Popularna metoda služi za otklanjanje viška vode, izbacivanje štetnih materija i detoksikaciju organizma. Kroz limfni sistem, otvaranjem limfnih čvorova, ostvaruje se i pojačan rad bubrega i jajnika.

Drenaža je blagotvorna za one koji puno sede ili stoje i skloni su oticanju nogu i ruku, jer ih oslobađa toga. Takođe, idealna je u anticelulit programu – pojašnjava naša sagovornica.Masažu kod fizioterapeutkinje Milijane Pajdić možete zakazati u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika "St medicina", koji se nalazi na jednoj od najboljih lokacija u gradu, na Bulevaru oslobođenja 79 (pored nekadašnje zgrade "Dnevnika"), sa pristupačnim parkingom. Brojevi telefona su 060 530 7766, 021 215 5680 i 021 215 5681, a više informacija možete pronaći na sajtu Zavoda.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Iznogud

  pre 182 dana i 6 sati

  Lepo, ali mogli ste barem i neke cene navesti...

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Daleko je sunce

  pre 182 dana i 1 sat

  Šta će ti cene? To je za one sa dva prezimena, sa nekoliko stanova, sa električnim autima.
  Ja ne mogu ni za čarape sa pijace da odvojim, "investiciju". Balkanski tigar.
  Imam šefove da me masiraju.

  Oceni komentar:
  3
  6