"FORBS": Srbija 54. na svetu po bezbednosti od korona virusa

"FORBS": Srbija 54. na svetu po bezbednosti od korona virusa

Konzorcijum sa sedištem u Hongkongu sproveo je istraživanje na osnovu kog je časopis "Forbs" objavio listu najbezbednijih zemalja u trenutnoj fazi pandemije korona virusa.

Na prvom mestu je Švajcarska, dok je u ovom trenutku najopasnija država Južni Sudan.

Lista najbezbednijih zemalja napravljena je na osnovu 130 kvantitativnih i kvalitativnih parametara: efikasnost uvođenja karantina, praćenje i otkrivanje zaraženih, spremnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlada u borbi sa koronom, piše RTS.

Poslednjih meseci je dolazilo do velikih promena na listi. U početku su zemlje koje su brzo reagovale na krizu bile najviše pozicionirane, a sada su na prvim mestima države sa snažnim ekonomijama.

Švajcarska i Nemačka su došle na prvu i drugu poziciju pre svega zato što imaju otpornu ekonomiju i zahvaljujući pažljivom relaksiranju mera i pristupu ekonomiji na naučnim osnovama, bez žrtvovanja javnog zdravlja i bezbednosti – navodi se u studiji.

Prvih deset zemalja na listi su Švajcarska, Nemačka, Izrael, Singapur, Japan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Srbija je na listi zauzela 54. mesto, iza Italije. Kada je reč o komšijama, Mađarska je na 18. mestu, Slovenija na 32, Hrvatska na 36, Crna Gora na 42, BiH na 72, a Albanija na 88. mestu.

Istraživanje je sprovela "Deep Knowledge Group", konzorcijum kompanija i neprofitnih organizacija koji je u vlasništvu "Deep Knowledge Ventures", investicione firme koja je 2014. godine osnovana u Hongkongu, saznaje RTS.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan