Formira se ministarska grupa za problem nasilja u školama

Formira se ministarska grupa za problem nasilja u školama

Narednih dana biće formirana ministarska grupa koja će na operativnom nivou raditi više i dublje na rešavanju problema nasilja u školama, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je, gostujući na TV Pink, rekao da ministarstvo koje vodi ne može samo da izađe na kraj s tim problemom, već da u rešavanje moraju da se uključe i druga ministarstva – za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, unutrašnjih poslova i pravde, ali i porodica.

Mladen Šarčević je naglasio da su novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđene oštrije kazne za roditelje, jer se, kako kaže, ne vidi samo dete kao problem, već i roditelji, koji su češto nezainteresovani.

- Nisu male kazne u Srbiji ako je 100.000 dinara kazna, a do sada je bila 5.000. To drastično povećana kazna. I ne može neko da se izvuče iz priče – rekao je Šarčević.

On je kao jedan od problema naveo i to što je prethodni saziv ministarstva "desetkovao" stručne saradnike po školama, pedagoge, psihologe...

- To je resorski strašno degradirano, a to su ljudi koji mogu da primete neku nevolju pre nego što se nešto desi. Oni moraju da znaju svu decu, sastav porodice, da je očekivati da se tako nešto desi. Prevencija je u ovom slučaju strašno bitna  – podvukao je ministar.

Kako je istakao, za godinu dana došlo je do promena u sistemu, tako da ministar može da postavi i razreši direktore.

- Sada smo napravili proceduru, u jednom danu, škola mora da prijavi nasilni incident školskoj upravi i inspekciji na lokalu. Istog trenutka oni moraju da jave republičkoj inspekciji, nadležnim pomoćnicima i timu za nasilje, a ko to ne uradi, sledi smena, bez pardona i to piše u zakonu – naznačio je ministar i dodao da zaposleni u školi moraju da znaju koja su to "kritična mesta u školi" i moraju da budu među decom.

- Ni jednog trenutka neću opravdati školu i njenu krivicu tamo gde je ona kriva, ali istovremeno nastavnicima su vezane ruke – ne smeš ovo, ne smeš ono, svi su u pravu sem onih koji rade u nastavi. Sad smo stvari postavili na svoje mesto i sada sistem mora da deluje efikasno – rekao je Šarčević.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskopski znaci servisne informacije novi sad novosadsko porodilište novorođenčad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje jkp lisje horoskop novosađani servisne informacije Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Novom Sadu gradsko groblje matičar novi sad isključenje vode bez vode klinika za ginekologiju i akušerstvo elektrovojvodina sahrane nevreme jkp novosadska toplana betanija sahrana bez struje bebe detelinara isključenja struje raspored sahrana novi sad JKP Vodovod i kanalizacija