Formiran Umetnički savet kandidature Grada za Evropsku prestonicu kulture 2021

Formiran Umetnički savet kandidature Grada za Evropsku prestonicu kulture 2021

Organizacioni odbor EPK Novi Sad 2021 imenovao je članove Umetničkog saveta  kao važnog segmenta kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. Sastavljen od eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti kulturnog i društvenog života, cilj ovog tela je da pruži stručnu pomoć na izradi umetničkog koncepta i strategije kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

- Nasuprot ustaljenoj praksi pojednih prestonica kulture o izboru pojedinca kao umetničkog direktora projekta, Organizacioni odbor se opredelio za kolektivno telo. Verujem da se time pored kvaliteta i participativnsti kroz učešće  istaknutih pojednica, kao i institucija i organizacija koje predstavljaju, obezbeđuje pluralizam mišljenja, što će za posledicu imati sveobuhvatniji i raznovrsniji pristup kandidaturi, istakao je Nemanja Milenković, predsednik Organizaciong odbora EPK Novi Sad 2021.

U Umetnički savet su izabrani članovi na osnovu nekoliko kriterijuma. Pored neospornog ličnog doprinosa razvoju kulture grada Novog Sada, kao i institucija i organizacija koje predstvaljaju, članovi su birani i na osnovu njihove stručnosti u različitim segmentima kulturnog života Grada. Pored toga, uz rodnu i starosnu ravnopravnost, jednu od presudnih uloga u izboru članova Umetničkog saveta imale su i dostupnost i spremnost izabranih članova da se posvete projektu na najproduktivniji i najefektniji mogući način u zadatom vremenskom periodu za izradu aplikacionog dokumenta.  

Umetnički savet čine: Rita Kinka, pijanistkinja, predstavnica Akademije umetnosti u Novom Sadu, koja je nastupala u skoro svim evropskim zemljama uz podršku fondacije “Nagrada za ženu Evrope”; Dubravka Lazić, doktorant na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013) iz uže naučne oblasti Filmologija, a trenutno redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu;Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, autorka doktorske disertacije na temu “Slika kulturnog identiteta posredstvom prezentacije umetničkih dela”; Vesna Kaćanski, urednica muzičke redakcije Kulturnog centra Novog Sada; Vladimir Kopicl, književni, filmski i pozorišni kritičar, čiji radovi su uključeni u nekoliko evropskih i svetskih antologija i zbornika; Valentin Vencel, glumac i direktor Novosadskog pozorišta „Ujvidek“, deo stručnog tima koji je pripremao kandidaturu Egera za Evropsku prestonicu kulture; Dušan Kovačević, osnivač i direktor „EXIT“ festivala, najmlađi dobitnik Februarske nagrade grada Novog Sada, kao i Zdravko Vulin, direktor i glavni urednik Studentskog kulturnog centra.

Početak rada Umetničkog saveta je zakazan za sredinu maja, a ukoliko se tokom izrade aplikacije za to pokaže potreba, postoji mogućnosti proširenja sastava u narednom periodu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

vremenska prognoza isključenja struje novi sad Spens Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad sahrane jkp lisje isključenje vode RHMZ servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad servisne informacije novorođenčad novosađani Elektrodistribucija Novi Sad gradsko groblje bez vode sremski karlovci Hitna pomoć bebe JKP Vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo bez struje elektrovojvodina betanija Isključenje struje