FORUM "ISTINOMERA": Novosadske javne površine postale servis investitora (FOTO)

FORUM "ISTINOMERA": Novosadske javne površine postale servis investitora (FOTO)

Uloga građanskih inicijativa je da osveste potrebu za stručnjacima od integriteta koji bi se bavili planovima u pogledu rekonstrukcije grada, jer trenutno stanje pokazuje da jedino investitori imaju uticaja u pravljenju i realizaciji istih urbanističkih planova, zaključak je foruma pod nazivom "Novosađani, čije su vaše javne površine?" održanom večeras u Novom Sadu u organizaciji portala "Istinomer".

Učesnici foruma – predsednik "Društva arhitekata Novog Sada" Slobodan Jović,  predstavnica inicijative "Sačuvajmo Liman od betonа" Biljana Simonović, aktivista inicijative "Ne damo livadicu" Dejan Radosavljević i član "Grupe za konceptualnu politiku" Zoran Gajić – složili su se da je neophodna veća saradnja između lokalnih institucija i građana, jer je to jedini način za pronalaženje rešenja koje bi zadovoljilo potrebe građane u različitim krajevima grada u kojima žive.

- Naša inicijativa jeste dokaz da građani jesu zainteresovani za pitanje urbanističkih planova, kako će deo njihovog grada izgledati, da daju svoj doprinos i komentar kako bi istakli svoje potrebe u kraju u kome žive. Ono što je takođe važno jeste približiti građanima procedure kako bi razumeli urbanistički plan i sistemsko menjanje grada –  izjavila je Biljana Simonović.

Takođe, Simonović je istakla da građani očekuju da nadležni imaju sluha za njihove potrebe, međutim tu dolazi do problema, jer su mesne zajednice pretežno zatvorene za građanske interese.

- Najčešći odgovor koji smo dobili kao inicijativa kada bismo došli do direktnog kontakta sa donosiocima odluka bio je – da smo se obratili previše kasno. Cela priča u vezi sa gradskom gradnjom na površinama koje su od suštinskog značaja za građane je politizovana, jer je jasno da svuda preovlađuje lični politički interes – naglasio je Zoran Gajić.

Gajić je dodao da različiti zakoni i propisi poput Zakona o lokalnoj samoupravi ili Statut grada Novog Sada, brišu masu nadležnosti koje je imala opština iz ove oblasti.


- Dijaloga nije bilo uopšte sa našom inicijativom od strane vršilaca vlasti. Mi smo sve mehanizme koje građani i inicijative poseduju iskoristili. Ti mehanizmi su isti takvi bili na raspolaganju i pre 30 godina i uopšte nisu promenjeni, to znači da se građansko učešće u javnim raspravama, peticije, referendumi itd i dalje koriste, ali da ishod svih tih radnji nikada nije obavezujući za institucije – dodao je Dejan Radosavljević.

Slobodan Jović je istakao da je Novi Sad posle perioda tranzicije doživeo da bez ikakvog sistema i zaštite u jednom trenutku započne ogromno investiranje u pogledu izgradnje građevinskih objekata i prisvajanja javnih površina.

- Ne smemo da dozvolimo da se grad pretvori u neku vrstu servisa za investitore. Gradski arhitekta ne bi rešio sve probleme, ali bi bar doprineo artikulisanju gradskih interesa. Izričito je neophodna  određena strategija koja bi usmerila pravac gradskog razvoja – zaključio je Jović, a javlja portal "Istinomer".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan