FOTO: Akcija NSBI da se novosadski biciklisti bezbedno kreću kroz grad

FOTO: Akcija NSBI da se novosadski biciklisti bezbedno kreću kroz grad

"Biciklistički doručak" koji organizuje Novosadska biciklistička inicijativa, već tradicionalno okuplja vozače na dva točka kako bi podelili iskustva i probleme sa kojima se sreću u svakodnevnom saobraćaju. Upravo je takav jedan jutarnji skup održan juče na novosadskim ulicama, kako bi biciklisti dobili osveženje i informator sa brojevima najbitnijih službi za bezbednost biciklista u saobraćaju.

Informator sadrži brojeve Saobraćajne policije, Komunalne inspekcije - za koju smo videli da je potrebna kada treba zvati zelenog pauka za parkiranje na zelenoj površini, zatim kontakt same pauk službe, koja interveniše kada se parkira na biciklističkoj stazi. Tu su brojevi Gradske uprave za saobraćaj i puteve, Lokalnog saveta za bezbednost u saobraćaju, odnosno svih bitnih institucija kojima biciklisti mogu da se obrate u situacijama kao što su nedozvoljeno parkiranje, nedostatak parking mesta, odnosno držača za bicikl, oštećenja na biciklističkim stazama, saobraćajne nezgode i slično – objašnjava Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative. 


Povećanje bezbednosti biciklista je nešto na čemu ovo udruženje konstantno radi, i upravo sa tim ciljem nedavno je organizovala podelu svetala za vozače na dva točka, kako bi broj nezgoda u kojima učestvuju biciklisti bio sveden na minimum. 

Biciklisti su ravnopravni učesnici u saobraćaju sa motornim vozilima i treba ih tako i posmatrati i brinuti o njihovoj bezbednosti. Ovo udruženje već godinama brine o tome da Novi Sad, koji svake godine ima sve veći broj vozača bicikala, bude što bezbedniji za učesnike u saobraćaju na dva točka. Prema rečima Marka Trifkovića iz Novosadske biciklističke inicijative, prošla godina je bila nepovoljna za bicikliste, jer je bilo više stradanja nego obično, a pored toga se broj biciklista u gradu konstantno povećava.


Biciklisti u Novom Sadu generalno jesu bezbedni, ali mi želimo da još više poboljšamo bezbednost tako što ćemo raditi na onome što smatramo da je najvažnije. A najvažnija je tehnička ispravnost bicikla, osvetljenost, odnosno da imaju dioptere ili reflektujuće površine. Bitno je još i da pokazujemo rukom kada skrećemo levo ili desno, odnosno da kada imamo neku aktivnost, obavestimo druge učesnike u saobraćaju. Naravno, treba paziti šta se oko nas dešava, kako bismo svi bili bezbedni – poručuje Trifković. 

Ovo udruženje je aktivno već desetak godina, a podela svetala za bicikle, što je postala njihova praksa, već je dala rezultate, s obzirom na to da je osvetljenost biciklista u Novom Sadu porasla u poslednje vreme. 

To je u našem domenu, jer mi ne možemo da kažnjavamo, mi prosto delimo svetla biciklistima i pričamo sa njima kako da vode računa o bezbednosti, ali i da podstiču druge da vode računa. U krajnjem slučaju, ono što je najbitnije, treba da stvaramo pozitivne navike, jer smatram da je većina problema u saobraćaju stvar loše navike – ističe Trifković.


Iako se u početku mislilo da je najbitnije da biciklisti nose kacige, iz udruženja su u međuvremenu shvatili da je neosvetljenost biciklista mnogo veći problem za njihovu bezbednosti.  

– Shvatili smo da je u nekim mestima i do 90 posto bicikala nepravilno osvetljeno, a da preko 50 posto biciklista nema nikakva svetla i počeli smo da radimo na onome što je glavna stvar, a to je da osvetlimo bicikliste. Rezultat toga je da je, u odnosu na neka naša početna brojanja, kada je u Novom Sadu bilo 25 posto pravilno osvetljenih, posmatranje od pre dve godine pokazuje da ih sada imamo 43 posto. Usvojene su dobre prakse, svetla sada deli više organizacija i grupa, obeležavaju se različiti događaji baš na taj način, a najbitnije je to što postoji prećutna koordinacija između svih koji rade na tim temama – policije koja kontroliše, organizacija koje motivišu i podstiču, i na kraju medija i svih ostalih članova društva. Takvim pristupom popravljamo situaciju i to planiramo da radimo i dalje”, kaže ovaj biciklista iz Novog Sada. 

Ulična podela svetala, osim što ima za cilj da osvetli bicikle, treba i da skrene pažnju vozačima na dva točka da su sami u velikoj meri odgovorni za svoju bezbednost u saobraćaju.

Novosadska biciklistička inicijativa zvanično postoji od 2011. godine. Nastala je nakon jednog protesta 2010. godine kada je policija kažnjavala bicikliste zbog kretanja kroz pešačku zonu i nekoliko ljudi se okupilo da pokuša nešto da promeni, uspeli smo u tome i to nas je ohrabrilo da napravimo udruženje.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NOVOSAĐANIN

  pre 120 dana i 3 sata

  Naravno podrazumevano, blatobrani svetla napred nazad, mačija oka na zbice...kad vam nocu vozilo dolazi sa bočne strane, vi ste nevidljivi za njega bez mačijih očiju... kaciga i prsluk...

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Počistite svoje dvorište prvo

  pre 120 dana i 3 sata

  Pešaaci traže da budu bezbedni od biciklista. Nisu nam potrebni leteći biciklisti koji ni zvono ne montiraju na bicikl.
  Povika na skuteraše, a biciklisti jednako ugrožavaju pešake.
  100kg plus 35-50 kmh je kinetika koja može ozbiljno da povredi, a da ne pominjem decu ili kučiće - jer njih ubija.

  Oceni komentar:
  2
  6
 • darko

  pre 120 dana i 1 sat

  *katadiopteri

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Đuro

  pre 118 dana i 21 sat

  Veći problem od automobila, za bicikliste predstavljaju pešaci. Izađu iz zgrade, i bez gledanja preko staze krenu ka automobilu. Umesto trotoarom, šetaju biciklističkom stazom. Kasd im zvonite, oni ne čuju. Takođe problem su i sami biciklisti. Voze po sred staze, nose slušalice, ne čuju zvonce. Ne možete bezbedno da ih preteknete. Ima ih koji vam idu u susret kucajući poruke na telefonu, pa morate da vičete, kočite, i na kraju čak da skrenete među automobile da se ne biste sudarili. Sve u svemu, problem je u ljudima a ne u kategoriji biciklista, pešak, vozač. Svi smo mi sve to.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Biciklisti lete u nebo

  pre 118 dana i 20 sati

  Svojevremeno u 70-tim, bi napisana knjiga "Točkovi".
  Veoma dobra za scenario, nažalost ne verujem da postoji film dostojan tako dobro napisane knjige.
  U knjizi se u suštini radi o tome, da kada neko nekom zasmeta u saobraćaju - ovaj ga ubije.
  Dakle, vozači imaju montirane mitraljeze na haubama.
  A život se konstantno odvija u pokretu, odnosno najugroženiji je onaj koji se zaustavi.
  Ne znam kako bi se po ovoj teoriji naoružavali biciklisti, a kako pešaci, i koliko bi nekulturne motocikliste stanari kvartova rešavali sajlama razapetim u visini grudi motocikliste, a između dve bandere javne rasvete.
  Ali, izgleda da Zakon o saobraćaju nikom ništa ne predstavlja.
  Ponajmanje Saobraćajnoj Policiji, koja reguliše samo one stvari u saobraćaju koje joj materijalno odgovaraju.
  Sve u svemu, dolazi vreme da će nam malo biti 30 slobodnih metara oko nas.
  Lično znam osobu koja ima osakaćeno stopalo od bicikliste koji joj je na semaforu, na pešačkom, prešao u punoj brzini preko palca.
  Žurio čovek, da ne izgubi milijarde na tokijskoj berzi.

  Oceni komentar:
  0
  0