FOTO: Ana Brnabić predsedavala sednicom Počasnog odbora Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture"

FOTO: Ana Brnabić predsedavala sednicom Počasnog odbora Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture"

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture, u sklopu priprema za titularnu 2022. godinu, pretenduje da bude dobitnik prestižne nagrade "Melina Merkuri", koju Evropska komisija dodeljuje na osnovu uspešnosti sprovođenja projekta.

Pred poslednji panel Evropske komisije, na kojem će biti odlučeno da li će Srpska Atina biti dobitnik pomenute nagrade, održana je druga sednica Počasnog odbora Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" u Novom Sadu, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić. Sednici su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i direktor Fondacije "Novi Sad – Evropska prestonica kulture" Nemanja Milenković.

– Nakon Sednice i obilaska ove značajne tačke za projekat EPK i razvoj grada na širem društvenom planu, mogu da kažem da sam zadovoljan. Vidi se da će ova investicija, važna za naš grad, nastaviti u punoj snazi da se realizuje, jer postoji saglasnost svih nivoa vlasti. Mi kao domaćini smo životno za ovo pitanje zainteresovani. Mnogi nisu verovali da će Kineska četvrt zaista postati pravi Kreativni distrikt, a već sada se vidi da će nedostajati prostora u odnosu na interesovanje. Nastavljamo sigurnim koracima dalje sa važnim infrastrukturnim i programskim aktivnostima i nakon te 2022. godine, godine titule - naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.Kako je rečeno tokom sednice i posete Kreativnom distriktu, Novi Sad je još 2019. godine, na prošlom panelu Evropske komisije, koji je usledio nakon izveštaja sa prve sednice Počasnog odbora Fondacije, ocenjen kao jedna od najboljih Evropskih prestonica kulture u toj fazi pripreme.

– 2008. godine je sve počelo, pismom iz Gradske kuće kada je isprva odgovor bio da država koja nije član Evropske unije, ne može da konkuriše, ali 13 godina kasnije, Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture. Drago mi je da pratimo trendove i da industrijsko nasleđe dobija važnu upotrebnu svrhu, ali i da povezujemo kulturu i turizam, kako je to odavno praksa u svetu. Nadam se da Fondacija čini sve da budemo najuspešniji od svih prestonica, te da ćemo to krunisati nagradom koja nosi ime žene koja je osmislila projekat EPK. Po tom modelu je Ministarstvo pokrenulo projekat Prestonica kulture Srbije i očekujem da ćemo tako doprineti razvoju kulture u drugim gradovima - rekla je Maja Gojković.Druga sednica Počasnog odbora održana je u rekonstruisanom prostoru nekadašnje Fabrike, u Kreativnom distriktu, budućem centru savremenog stvaralaštva, jednom od pet središta kulture Novog Sada, pored podgrađa Petrovaradinske tvrđave, Almaškog kraja, centra grada i mreže kulturnih stanica, koji su u jedinstvenom poduhvatu zaštite, obnove i razvoja.

– Pokrajinska vlada je u projekat EPK uložila preko 400 miliona dinara, i nastaviće da mu pruža podršku. U narednim godinama uslediće realizacija još jednog velikog projekta, a to je potpuna rekonstrukcija Almaškog kraja, koji je zaštićen odlukom Vlade kao kulturno dobro od nacionalnog značaja - istakao je Igor Mirović.U Kreativnom distriktu do sada je rekonstruisano šest objekata, završetak radova na još jednom očekuje se krajem septembra, pa su tako ostala još četiri objekta za obnovu. Umetnici, organizacije, ustanove i građani već od prošle godine imaju prilike da osete kulturni život u tom delu grada, pa će tako biti i ove godine u okviru četvrtog Kaleidoskopa kulture od 2. septembra do 8. oktobra, navodi se u saopštenju Gradske kuće.

Oceni vest:
0
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vasa

  pre 1046 dana i 17 sati

  Popravite puteve i ulicne smetljarnike... regulisite rad kafana... ukunite zadrugu i farmu... i to je kultura

  Oceni komentar:
  0
  0