FOTO: Biser Bačke Palanke – Park prirode Tikvara

FOTO: Biser Bačke Palanke – Park prirode Tikvara

Da li ste znali da se jedino prirodno jezero na Dunavu nalazi na svega četrdesetak kilometara od Novog Sada? Nastalo je pomeranjem korita reke, a ime dobilo po čamcima u kojima su ribari čuvali svoju ribu – tikvarama. Danas je utočište šetača, kupača i ljubitelja sportova na vodi. 

Park prirode Tikvara prostire se između Bačke Palanke na severu i Dunava na jugu. Od Novog Sada do njega doći ćete kolima za nekih 50 minuta, a biciklistički entuzijasti za par sati mogu da se dovezu stazom, kroz Futog i Begeč. Kada se približite Tikvari, na samom ulazu ćete prvo primetiti dugačak drvored. Tu su močvarni čempresi, zatim vrbe, topole i jaseni, da bi vas na kraju šetališta gostoljubivo sačekala četiri platana, stara oko sto godina. 


Sa vaše desne strane ugledaćete jezero, dužine od jednog kilometra a dubine od pet metara, u sklopu kojeg se nalaze tri plaže. Najveća je
plaža "Tikvara" koja je, kako zbog pristupačnog prilaza, tako i tople i plitke vode, veoma pogodna za decu. Prostrana plaža sa sitnim peskom opremljena je suncobranima , tuševima, česmom, kabinama za presvlačenje, kao i sportskim terenima. Posebna atrakcija su labudovi koji se slobodno šetaju u blizini kupača, ali videćete i brojne druge ptice među kojima su patke, galebovi i barske šljuke.
 


Jezerom krstari i preko 20 vrsta riba a to su najčešće šarani, smuđevi i somovi, te krupni primerci štuke. Zato na njemu možete sresti veliki broj pecaroša, i to iz
Udruženja sportskih ribolovaca "Šaran". A kada smo kod bogate flore i faune Parka prirode "Tikvara", moramo napomenuti da su se ovde odomaćile vodene i poljske voluharice, lisice, lasice, tvor i vidra. Što se tiče biljnih vrsta, za oko će vam sigurno zapasti žuti i beli lokvanji, koji su zakonom zaštićeni.

 


Ako sa plaže mostićem pređete do Dunava, možete se smestiti na uređenoj
gradskoj plaži, čija je kupališna zona obeležena bovama i takođe ima obezbeđene tuševe, kabine, kao i terene za odbojku i rukomet na pesku. Hladovinu možete da potražite ispod okolnih stabala, a drveni stolovi i klupe poslužiće vam za neki dobar zalogaj ili nadmetanje u kartama i šahu. Dunavska voda je ovde svežija pa se iz tog razloga mnogi češće odlučuju za kupanje baš na ovom mestu.


Kada vas umore voda i pesak spas potražite u "
Dunav čardi", koja se nalazi na mestu gde je skela nekada spajala Bačku Palanku i Ilok. Danas ovde, pored lepog pogleda na reku, goste najčešće mame riblji paprikaš sa rezancima i sveža riba sa roštilja. Smestiti se možete na otvorenoj ili u zastakljenoj terasi, a mesta ima dovoljno i za velika društva.


Da popijete piće ili nešto pojedete možete i na samoj obali jezera, u restoranu "
Čarda Tikvara". Prijatan ambijent upotpuniće riblji i roštiljski specijaliteti, kao i bogat izbor domaćih vina. Čarda je deo kluba "Sintelon" pa sa njene terase možete da gledate treninge nekog od najtrofejnijih srpskih kajakaša. Odmah pored se nalazi parkić sa klupama, kao i dečije igralište sa toboganima i klackalicama, u kojima će bezbrižno uživati vaši najmlađi.


Sportska hala i olimpijski bazen "Tikvara"
, smešteni su nekih 300 metara dalje. Bazen je otvoren prošle godine i svojim posetiocima, pored mogućnosti za plivanje, nudi ležaljke i suncobrane za relaksaciju i sunčanje. Radno vreme bazena je od 10 do 19 sati, a što se cena tiče – celodnevni boravak koštaće vas 250 dinara, poludnevna karta (od 15 sati) staje 150 dinara, deca od 10 do 18 godina platiće 100 dinara a za najmlađe je ulaz besplatan.


U Bačkoj Palanci i njenoj okolini se nalaze mnoga mesta koja vredi posetiti. Primera radi, samo četiri kilometra dalje nalazi se
Specijalni rezervat prirode "Bagremara", a na desetak kilometara udaljenosti je Karađorđevo. Poznato je po jednoj od najbogatijih ergela konja kod nas, koja postoji od 1885 godine. Tu se nalazi i muzej u kojem ćete vidite brojne zanimljive eksponate. Po povratku u Novi Sad, obavezno svratite u Čelarevo, gde možete posetiti dvorac Dunđerskih i Muzej piva.
 

 
Autor teksta: S.S.

Fotografije: Nemanja Vukić

Oceni vest:
21
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nemanja

  pre 487 dana i 32 minuta

  Sve preporuke posebno u sezoni kupanja.

  Oceni komentar:
  1
  0