FOTO: Cucla ukrašena kristalima i prsten od 11.000 evra bili najupečatljiviji na upravo završenom SJAJ-u

FOTO: Cucla ukrašena kristalima i prsten od 11.000 evra bili najupečatljiviji na upravo završenom SJAJ-u

Međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva SJAJ, održana je na Novosadskom sajmu od 2. do 5. novembra. Ulaz je bio besplatan uz registraciju posetilaca.

Međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva SJAJ, održana je na Novosadskom sajmu od 2. do 5. novembra.

Izlagači kažu da su obnovili stare, uspostavili nove kontakte, a mnogi od njih i sklopili poslove.
SJAJ je ove godine okupio najviše učesnika iz Srbije, a nastupili su i izlagači Makedonije, BiH, Hrvatske, Slovenije, Turske, ali i Poljske i daleke Indije.

U ponudi je najviše bilo nakita, zlatnog i srebrnog, sa dragim kamenjem, dijamantima, svarovski kristalima, bižuterije, opreme za čuvanje i izlaganje nakita - od izloga do drvenih kutija za nakit, kutija i tacni za izlaganje nakita, rolni za čuvanje, lutaka, kutija za pakovanje, repromaterijala, ali i alata za časovničarstvo, alata za zlatarstvo, opreme za bušenje nosa, ušiju i pupka, sintetičkog kamenja za zlatarstvo.

Prikazane su i neuobičajene kolekcije za bebe i decu.

Među njima se izdvajio bejbi program, juvelira iz Sombora Sunčice Milivojević. Predstavljene su cipelice za bebe (koje nisu za hodanje) ukrašene svarovski kristalima, dekorisane cucle i flašice. Program za decu je prikazan i na štandu kompanije CHAMP - lančići, privesci, ogrlice sa graviranim likovima junaka crtanih filmova.

 

Sjajne postavke su realizovali učenici i to iz šest srednjih stručnih škola. Na štandu novosadske Srednje mašinske škole predstavili su se i Tehnoart Beograd - škola za mašinstvo i umetničke zanate (Beograd), Politehnika - škola za nove tehnologije (Novi Beograd), Mašinsko-saobraćajna škola - umetničko odeljenje (Čačak), kao i još dve novosadske škole - Škola za dizajn „Bogdan Šuput“ i SOŠO „Milan Petrović“. Prikazali su radove od žice i metala, od drveta sa duborezom i ručno izrađen nakit.

Tokom Izložbe SJAJ organizovano je i nekoliko stručnih skupova, edukacija, demontsracija. Održan je
Okrugli sto o Umetničkim zanatima u srednjim školama u Srbiji, na kojem se čula i inicijativa o uspostavljanju saradnje Srednje mašinske škole i Škole “Milan Petrović”, o kojoj će se razgovarati odmah po završetku Izložbe SJAJ.

VERENIČKI PRSTEN NAJSKUPLJI

Prsten iz nove kolekcije venčanog i dijamantskog nakita za 2018. godinu, od 18-karatnog belog zlata sa dijamantom od jednog karata, koji košta 11.522 evra, bio je najskuplji eksponat na SJAJU, izložen na štandu “Prahir” Zlatarnice, u Velikoj Gorici. Među skupljim eksponatima je bio i prsten sa brilijantima, novosadske Zlatare JANKOVIĆ, za koji treba izdvojiti 300.000 dinara. Isto toliko košta i kolekcija niške Familije ORAFI STANIMIROVIĆ, koja se sastoji od priveska, prstena i minđuša, napravljena od zlata sa dijamantima.

Na skupovima se govorilo o traganju za mineralima, obradi, mineralima Brazila, mineralima i njihovoj primeni u lečenju (o verovanju da su kristali efikasni upijači i predajnici energije, da kristali crvene boje mogu da se koriste hroničnih bolesti, reumatizma…,narandžasti povećavaju aktivnost organizma, žuti povećavaju samopouzdanje…) uz napomenu da je obavezno uvek koristiti literaturu ili konsultovati kristaloterapeuta, mineralima u nakitu arheoloških nalazišta, geodiverzitetu i zaštiti geonasleđa.

Zainteresovani su mogli da čuju i detalje o geoparkovima, etapama u zaštiti geonasleđa, od prve koja je “vezana za Pančića, Cvijića i Žujovića - utemeljivače geonauka kod nas”, prvim geološkim mapama, zakonima o zaštiti, institucionalizaciji, merama bezbednosti, pravilima ponašanja na terenu, kao i o “bon- tonu” prilikom odlaska u potragu za mineralima, stenama i fosilima…

Izložba minerala, fosila i dragog kamenja GEMEXPO održana je prvi put na Novosadskom sajmu.
Priređena je u saradnji sa Srpskim gemološkim društvom GEMS, koje trenutno broji aktivnih 36 članova. Okupila je 20 izlagača iz Srbije, Slovenije i Hrvatske. 

 

Izloženi su obrađeni i neobrađeni minerali i kristali iz gotovo svih krajeva sveta, fosili, (opali, jaspisi,
kalcedoni, ahati, fluoriti, bizmut, pirit…), ali i nakit - privesci, minđuše, ogrlice... Poseban segment izložbe činili su minerali Fruške Gore koja obiluje mineralima i fosilima.

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan