FOTO: Čudesne tikvice iz Japana u bašti na Telepu

FOTO: Čudesne tikvice iz Japana u bašti na Telepu

Kada je pre nekoliko meseci dobio rasad za koji su rekli da potiče iz Zemlje izlazećeg sunca, Novosađanin Atila Feher nije ni sanjao kakve će mu plodove doneti.

Od tada je bašta ovog Telepčanina predmet interesovanja komšiluka i mnogi jedva čekaju da dobiju seme da bi ga posadili i sami.

– Doneli su mi rasad tikvice iz Japana koji je stigao preko Rusije. Iskreno, nisam imao neka očekivanja kada sam početkom juna posadio tih pet, šest komada. Međutim, podivljale su i počele naglo da rastu. Nisam mogao verovati kada sam video šta se dešava – kaže Atila.


Vojvođanska zemlja očigledno je odgovarala poklonu iz Azije, jer je svaki primerak na kraju imao oko osam kilograma. A ni ukus nije razočarao domaćine.

– Ima ukus banane, a mekano je kao puding. Pekli smo je na ulju, a stavljamo je i u turšiju. Trenutno imam osam komada ovih velikih tikvi, ali rastu i dalje ko lude – objašnjava Feher.

Sagovornik portala mojnovisad.com, nažalost, nije uspeo da sazna kako se tačno zovu.

Nedeljama je pretraživao internet, zvao razne poznanike, ali bez uspeha. U žaru potrage za informacijama, čak mu je i mobilni telefon upao u Dunav tokom pecanja jer se celo vreme dopisivao u vezi ove biljke.


– Pre nekoliko godina sam posadio i tikvice tamburice. Od njih imam preko dvadeset komada, ali one nisu za jelo, već za ukras. Ali lepo se slažu sa ovim japanskim –
kaže Atila.

 

Ovaj Novosađanin u penziji redovno održava svoju baštu koju je nasledio od oca i dede.

– Imam takođe i pasulj, paradajz, krastavce i kruške. Na pijacu ni ne moram da idem. Kažu preko televizije da je zlatno doba, ali ja sam se za svaki slučaj ipak obezbedio kod kuće. Čak sam i nekoliko stabala u bašti isekao da bih spremno dočekao zimu – kaže Feher.


Atila je u komšiluku poznat i kao Rikša sa Telepa zbog vozila koji je sa drugarom konstruisao pre nekoliko godina, a koje podseća na popularno sredstvo prevoza u Aziji.

– Komšije su već dobile nekoliko japanskih tikvi, a očekuju i seme kojeg imam dovoljno. Ako još neko od sugrađana želi seme neka dođe kod mene u ulicu Jerneja Kopitara 50 i rado ću im dati – kaže Atila.

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan