FOTO: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

FOTO: Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Srbija i Republika Srpska obeležavanju danas, 15. septembra, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

U pitanju je prvo obeležavanje ovog praznika, a tim povodom u Beogradu će biti održane brojne manifestacije, dok će centralna svečanost biti održana na Savskom trgu pored spomenika Stefanu Nemanji.


Programom je predviđeno da posle naleta helikoptera usledi himna Srbije "Bože pravde", koju će izvesti hor RTS-a, a zatim i numera "Pukni zoro" u izvođenju Dejana Petrovića i Big benda. Na ceremoniji će se obratiti patrijarh Porfirije, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Program će biti okončan izvođenjem pesme "Ovo je Srbija" i vatrometom iznad Beograda.

 

O PRAZNIKU

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je prošle godine, a izabrano je da to bude 15. septembar – Dan proboja Solunskog fronta.

U cilju utemeljenja ovog praznika pozvani su svi naši ljudi, gde god živeli, Srbi iz svih krajeva, da tog dana, tamo gde žive, na kuću ili zgradu, istaknu srpsku trobojku, jedan od simbola Srbije.U Novom Sadu su se još juče zastave zavijorile na državnim institucijama, ali su se pojavile i na mostu Varadinska duga, na bedemu Petrovaradinske tvrđave, ali i na svakom prozoru Studentskog doma "Slobodan Bajić" u Studentskom centru.


Sutra bi u skupštinama Srbije i RS trebalo da bude usvojen i Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, istovetan akt, kojim je, definisano ustanovljavanje dodatnih mera, čiji je cilj negovanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i šira upotreba ćiriličkog pisma u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj tog pisma.

Oceni vest:
8
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dan srpske Srede

  pre 890 dana i 15 sati

  "U pitanju je prvo obeležavanje ovog praznika"...
  Izmišljanje praznika ne doprinosi nikakvom jedinstvu.
  Dozvoljavanje narodu da raspolaže svojim novcem i ulaže ga tamo gde se novac stvori - naprotiv veoma doprinosi jedinstvu.

  Oceni komentar:
  3
  22
 • NS

  pre 890 dana i 15 sati

  Da li je ove bigbendove i ostale sramota što učestvuju na političkim manifestacijama?

  Oceni komentar:
  4
  9
 • Isidora

  pre 889 dana i 13 sati

  Čiji je ovo praznik tačno? Zašto srpskog, a ne višenacionalnog jedinstva? Šta će moja mađarska rodbina da slavi i da li ovaj praznik podrazumeva obavezno korišćenje ćirilice na taj dan i odbranu iste od ostalih pisama? Zašto nisam dobila slobodan dan juče? Čemu služe sve one zastave i šta ćemo obrisati njima kad se proslava završi?

  Oceni komentar:
  5
  4
 • Moje mišljenje

  pre 889 dana i 11 sati

  To je ovogodišnje izmišljen praznik.
  Neko misli da će naterati Vojvođane da prestanu da se osećaju kao Vojvođani ako im nameće umesto jednog ili dva, 22 izmišljena praznika.
  Sulude ideje suludih ljudi.
  Ako mene neko 30 godina krade, ako znamo kada su osvojili Novi Sad tako da su odneli sve iz muzeja, iz RTV Vojvodina odneli digitalnu miksetu, tek kupljenu za nekih 112.000 funti - oteli je i odneli u Beograd, ako svi dobro znamo izjave tadašnje direktorke Radio Novog Sada: "Dok sam ja ovde direktorka, neće meni ovde nijedan Mađar raditi!" i ostale otete stvari - o kakvom to srpskom jedinstvu možemo pričati?
  Došao lopov, oteo ti, 30 godina te krade i on bi da priča o srpskom jedinstvu - da bi mogao neometano i dalje da odnosi!
  Sve i jedan dinar od pšenice i kukuruza.
  Pogledajmo puteve u Vojvodini, pogledajmo ih u Užoj Srbiji.
  A svi koji ih podržavaju, takođe podržavaju krađu od:
  - Svoje dece ovde
  - Svojih unučića ovde
  - Svojih praunučića ovde
  Dok Srbija u užoj Srbiji gradi u ovom trenutku bar 3 aerodroma, za Vojvodinu se ništa ne čuje.
  Ne postoji nikakvo srpsko jedinstvo.
  Postoji ove godine izmišljen praznik Dan Srpske Zastave, i ogromna sredstva utrošena radi toga, umesto da su decu lečili.
  Gospodo, foliranje nikada nije prolazilo.
  Folirate se. vama je samo do novca, nikako do naroda niti nacije, niti pisma, niti kulture, niti zastave.

  Oceni komentar:
  4
  8