FOTO: Dan Vojske RS obeležen u Novom Sadu

FOTO: Dan Vojske RS obeležen u Novom Sadu

Povodom 23. aprila, Dana Vojske Republike Srbije, na Trgu slobode održana svečanost sa defileom jedinica, kao i egzercir Vojne akademije i taktičko-tehnički zbor.

Između ostalih, ovoj svečanosti prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je tom prilikom izjavio: 

- Ovo je dan u kojem se sećamo hrabre srpske vojske koja je 23. aprila 1815. godine, na Cveti, u Takovu podigla Drugi srpski ustanak protiv Otomanske imperije i kada slavimo najveći praznik čuvara našeg mira i slobode, dan Vojske Republike Srbije. Iz Novog Sada šaljemo jasnu poruku da je taj datum trajno obeležen ne samo u istorijskim čitankama, već i u našem svakodnevnom životu – kao podstrek i nadahnuće, kao poruka da ne smemo da budemo ni lenji, ni slabi, kada je u pitanju budućnost naše otadžbine. Takođe, ovo je i godina u kojoj ćemo obeležiti 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Кraljevini Srbiji, ali i slobodarskog ulaska Srpske vojske u Novi Sad u Prvom svetskom ratu. Novosađani će se prisećati kako su u najtežim danima uz sebe uvek imali svoju vojsku, te časne uniforme, najveću pomoć i podršku i u ratu, kada se branila zemlja, i u miru, kada se gradilo i obnavljalo. Siguran sam da ćemo se, čvrstinom strojevog koraka naše vojske, i dalje kretati ka novim pobedama, za bolji život i bolji standard građana, za sigurniju, bezbedniju i moderniju Srbiju – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i u ime svih Novosađana čestitao praznik Vojsci Srbije.


Кomandant Prve brigade kopnene vojske, brigadni general Željko Petrović istakao je u svom obraćanju da taj praznik čuva uspomenu na bunu protiv tiranije i da podseća na konačno oslobođenje i formiranje moderne Srbije. On je naglasio da je ponosan što Vojska Srbije uživa veliko poverenje građana i da će ona nastaviti da ga opravdava, kroz uspešno izvršavanje svih zadataka koji se pred nju postave.


Nakon svečanog defilea jedinica, usledilo je čitanje čestitki koje su uputili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, a potom su dodeljena i priznanja najistaknutijim pripadnicima Vojske, u vidu nagrada i zahvalnica.


Gradonačelnik se sa pripadnicima Vojske i građanima uputio na Кej kod Varadinskog mosta odakle su posmatrali defile brodova Rečne flotile Dunavom, a u dvorištu Doma Vojske na Beogradskom keju, obezbeđen je besplatan vojnički pasulj za sve građane.Građani u toku dana mogu na Trgu slobode da vide izloženo naoružanje kojim raspolažu jedinice Prve brigade Кopnene vojske, 240. samohodnog raketnog diviziona za protivvazduhoplovnu odbranu i jedinice Vojne policije.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • debeli

  pre 2137 dana i 15 sati

  predivna manifestacija. divan prizor je videti kako čak i mala deca sa velikim uzbudjenjem posmatraju tenkove i ostalu mehanizaciju vojske srbije. šteta što ti tenkovi nisu stacionirani u centru grada za stalno, ovako deca i ostali gradjani mogu samo u izuzetno retkim prilikama da ih vide izbliza. prostor ispred katedrale je idealan parking za tenkove a mogla bi se iskoristiti i porta u punom kapacitetu.

  Oceni komentar:
  9
  9
 • ja

  pre 2136 dana i 12 sati

  Vrhovni Vožd Pičkoust, voli duge cevi....

  Oceni komentar:
  0
  4