FOTO: Delegacija ruskih univerziteta posetila Gradsku kuću

FOTO: Delegacija ruskih univerziteta posetila Gradsku kuću

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, Miloš Vučević primio je danas predstavnike Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas, odnosno nacionalnog istraživačkog instituta "I. M. Gubkin" i Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta.

Sastanku su, osim predstavnika Grada Novog Sada, prisustvovali rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Jakšić, direktor OŠ "Jovan Popović" Goran Stevanović, direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Radivoje Stojković i zamenik generalnog direktora NIS a. d. Vladim Smirnov. Delegaciju iz Ruske federacije predvodiili su rekotor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Viktor Georgijevič Martinov i prvi prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta Natalija Vladimirovna Paškevič.


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je saradnja sa Ruskom federacijom od izuzetnog značaja za Novi Sad, a posebno se osvrnuo na dobre odnose sa pobratimskim gradom Nižnjim Novgorodom. On je rekao da su realizovani brojni zajednički projekti na polju obrazovanja i kulture, ali i da se kontinuirano radi na uspostavljanju još čvršćih veza.

- Susret predsednika Vučića i Putina je potvrda prijateljskih odnosa dve zemlje i od posebne je važnosti za našu državu na planu međunarodne politike. Novi Sad kao lokalna samouprava daje doprinos takvim odnosima i posvećen je daljem razvoju partnerskih poduhvata na opštu dobrobit – naglasio je gradonačelnik Vučević.


Rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Viktor Georgijevič Martinov zahvalio se na prijemu i izrazio uverenje da će saradnja u oblasti obrazovanja biti još plodotvornija zahvaljujući budućim konkretnim zajedničkim programima.

Istakavši dobru saradnju sa kompanijom NIS a. d., sagovornici su se složili da je sprega nauke i privrede od esencijalnog značaja za razvoj društva u svim segmentima, te da zajednički projekti na tom planu daju odlične rezultate.

DVOJEZIČNA NASTAVA VEĆ ČETIRI GODINE U "JOVINOJ GIMNAZIJI": Razmena učenika i nastavnog kadra, okarakterisani su tokom razgovora kao dobar model međunarodne saradnje, a predstavnici obrazovnih institucija iz Novog Sada pozitivno su govorili o svojim iskustvima. Direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" rekao je da Ruski centar, koji je otvoren 2009. godine u okviru te obrazovne ustanove, predstavlja snažan zamajac u razvoju saradnje dve zemlje, kao i da se već četiri godine u Gimnaziji realizuje dvojezična rusko-srpska nastava.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

lisje štrand sahrane elektrovojvodina grad novi sad bez struje novosadska policija isključenje vode almaško groblje isključenja struje opens distrikt Novo naselje Spens raspored sahrana i ispraćaja havarija na vodovodu raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad policija JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad gradsko groblje bez vode opens 2019 betanija novosadsko porodilište servisne informacije novi sad jkp lisje servisne informacije bebe novorođenčad