FOTO: Delegacija ruskih univerziteta posetila Gradsku kuću

FOTO: Delegacija ruskih univerziteta posetila Gradsku kuću

Kako javljaju iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada, Miloš Vučević primio je danas predstavnike Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas, odnosno nacionalnog istraživačkog instituta "I. M. Gubkin" i Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta.

Sastanku su, osim predstavnika Grada Novog Sada, prisustvovali rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Jakšić, direktor OŠ "Jovan Popović" Goran Stevanović, direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Radivoje Stojković i zamenik generalnog direktora NIS a. d. Vladim Smirnov. Delegaciju iz Ruske federacije predvodiili su rekotor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Viktor Georgijevič Martinov i prvi prorektor Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta Natalija Vladimirovna Paškevič.


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je saradnja sa Ruskom federacijom od izuzetnog značaja za Novi Sad, a posebno se osvrnuo na dobre odnose sa pobratimskim gradom Nižnjim Novgorodom. On je rekao da su realizovani brojni zajednički projekti na polju obrazovanja i kulture, ali i da se kontinuirano radi na uspostavljanju još čvršćih veza.

- Susret predsednika Vučića i Putina je potvrda prijateljskih odnosa dve zemlje i od posebne je važnosti za našu državu na planu međunarodne politike. Novi Sad kao lokalna samouprava daje doprinos takvim odnosima i posvećen je daljem razvoju partnerskih poduhvata na opštu dobrobit – naglasio je gradonačelnik Vučević.


Rektor Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas Viktor Georgijevič Martinov zahvalio se na prijemu i izrazio uverenje da će saradnja u oblasti obrazovanja biti još plodotvornija zahvaljujući budućim konkretnim zajedničkim programima.

Istakavši dobru saradnju sa kompanijom NIS a. d., sagovornici su se složili da je sprega nauke i privrede od esencijalnog značaja za razvoj društva u svim segmentima, te da zajednički projekti na tom planu daju odlične rezultate.

DVOJEZIČNA NASTAVA VEĆ ČETIRI GODINE U "JOVINOJ GIMNAZIJI": Razmena učenika i nastavnog kadra, okarakterisani su tokom razgovora kao dobar model međunarodne saradnje, a predstavnici obrazovnih institucija iz Novog Sada pozitivno su govorili o svojim iskustvima. Direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" rekao je da Ruski centar, koji je otvoren 2009. godine u okviru te obrazovne ustanove, predstavlja snažan zamajac u razvoju saradnje dve zemlje, kao i da se već četiri godine u Gimnaziji realizuje dvojezična rusko-srpska nastava.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

završni ispit sahrane JKP Vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad Vreme u Novom Sadu jkp novosadska toplana servisne informacije JKP Gradsko zelenilo isključenja struje bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija Isključenje struje elektrovojvodina novorođenčad naplata jkp lisje gradsko groblje bez vode bebe mala matura raspored sahrana novi sad RHMZ centralno groblje u Futogu servisne informacije novi sad vremenska prognoza novi sad novosađani Republički hidrometeorološki zavod novosadsko porodilište isključenje vode