FOTO: Direktor UNICEF-a posetio razvojno savetovalište u Domu zdravlja

FOTO: Direktor UNICEF-a posetio razvojno savetovalište u Domu zdravlja

Mišel Sen-Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji, Vesna Kneginjić, pomoćnica ministra zdravlja Republike Srbije, i Marija Beslać, direktorka za komunikacije i CSR kompanije Nordeus, posetili su danas novoopremljeno razvojno savetovalište u Domu zdravlja Novi Sad. Savetovalište je opremljeno u okviru programa za unapređenje razvoja u ranom detinjstvu – "Za svako dete najbolji početak", koji realizuju UNICEF, Ministarstvo zdravlja i partneri.

U najranijem detinjstvu, od rođenja do treće godine, postavljaju se temelji za životne uspehe, zdravlje i blagostanje, a propusti u brizi i stimulaciji razvoja deteta u ovom periodu ostavljaju dugoročne posledice koje se kasnije ne mogu u potpunosti nadoknaditi. Period ranog detinjstva je najznačajnija razvojna faza u životu i zato je ulaganje u razvoj u ranom detinjstvu prioritet UNICEF-ovog rada u Srbiji i globalno. 

- Rano prepoznavanje razvojnih rizika i odstupanja i rane intervencije mogu u velikoj meri da nadoknade kašnjenja u razvoju dece i spreče dugotrajne posledice rizika kojima su deca izložena. Zato su razvojna savetovališta od izuzetnog značaja, a razvoj usluga koje savetovališta pružaju za svako dete u Srbiji predstavljaju prioritet u saradnji UNICEF-a i Ministarstva zdravlja, izjavila je prilikom posete Vesna Knjeginić, pomoćnica ministra zdravlja.

U saradnji sa Udruženjem pedijatara i Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd, a zahvaljujući programu "Za svako dete najbolji početak", pedijatri, patronažne sestre, i zaposleni u razvojnim savetovalištima prisustvovali su obukama i unapredili su svoja znanja u oblasti razvojne procene, intervencije i saradnje sa porodicom.

- Naučna istraživanja su pokazala da svako dete, bez obzira na to sa kakvim izazovima zakorači u život, može da ostvari svoje pune potencijale ako uz ljubav, pravilnu negu i brigu svojih roditelja ili staratelja dobije i podršku kroz pravovremenu i adekvatnu stručnu pomoć kroz usluge u zajednici u kojoj živi sa svojom porodicom. Najefikasnije intervencije podrazumevaju saradnju između više resora i obuhvataju obrazovanje, zdravstvo, i sistem dečije zaštite. Ulaganje u decu je važno jer je stvaranje bolje budućnosti za decu Srbije najznačajnija strateška investicija koja može da se napravi i  predstavlja najznačajniju investiciju za svaku državu, rekao je MišelSen-Lo, direktor UNICEF-a u Srbiji.

RAZVOJNA SAVETOVALIŠTA opremljena nameštajem po meri dece i didaktičkim materijalima, koji služe za procenu i podsticanje razvoja različitih veština kod deteta. Roditelji mogu da vide i nauče, na konkretnom primeru, kako da korisne i zabavne aktivnosti sa decom ponove kod kuće. Ovakav način rada smanjuje stres kod roditelja i pomaže im da uživaju u stimulaciji razvoja svoje dece.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan