FOTO: Divlje deponije nikle pored izvorišta Petrovaradinska ada

FOTO: Divlje deponije nikle pored izvorišta Petrovaradinska ada

Iz JКP "Vodovod i kanalizacija" podsećaju da su u martu 2019. godine skrenuli pažnju javnosti na činjenicu da zaštita izvorišta pitke vode u Gradu postaje sve zahtevniji zadatak, ali i da ovo preduzeće čini sve da adekvatno odgovori tom izazovu. Tada je istaknuto da ljudski faktor i te kako utiče na okruženje i kvalitet života na šta ukazuje necivilizovano vladanje pojedinica koje je iznova došlo do izražaja u svom punom zamahu.

Na fotografijama se jasno vidi deo divljih deponija pored izvorišta Petrovaradinska ada, gde, osim toga, postoji i "divlje naselje" koje nema kanalizaciju, kao i ugostiteljski objekat.

– JКP "Vodovod i kanalizacija" radi sve u okviru svoje nadležnosti da zaštiti izvorišta vode, pa su s tim u vezi postavljene i upozoravajuće table u neposrednoj blizini bunara na izvorištima. Pritom, iznova naglašavamo da su izvorišta veliko bogatstvo koje naš grad ima i da se prema njima moramo odgovornije odnositi – navodi se u saopštenju tog gradskog preduzeća.


Iz "Vodovoda" podsećaju i na to da Novi Sad pijaću vodu crpi iz izvorišta podzemnih voda, a ona, navodi se, predstavljaju prvu zonu sanitarne zaštite i u njihovoj neposrednoj blizini ne smeju se graditi ili upotrebljavati objekti i postrojenja, koristiti zemljište ili obavljati druge delatnosti ukoliko iste ugrožavaju zdravstvenu ispravnost vode na izvorištu. Zone sanitarne zaštite unete su u Prostorni plan Novog Sada, zavedene u urbanističku dokumentaciju i samim tim zakonski su pravosnažne, kažu u "Vodovodu".

– Veoma je važno naglasiti da deponovanje otpada dovodi do zagađivanja zemljišta i podzemnih voda. Tokom padavina koje se filtriraju kroz masu deponovanog otpada rastvaraju se i štetne materije, čime se zagađuju i zemljište i podzemne vode. Dodatni problem predstavlja i činjenica da zagađivanje tla nema isključivo lokalni karakter, već zahvata i širi prostor – navedeno je u saopštenju. 


Iako sve gore pomenuto iziskuje dodatno angažovanje zaposlenih i opreme, iz JКP "Vodovod i kanalizacija" poručuju da nastoje da maksimalnim angažovanjem svih svojih proizvodnih i distributivnih kapaciteta i ljudstva, obezbede dovoljne količine kvalitetne pijaće vode za sve potrošače u Novom Sadu i prigradskim naseljima koji su na mreži.

– S obzirom na to da svedočimo očigledno jednostranom odnosu prema najznačajnijem resursu na planeti zemlji, JКP "Vodovod i kanalizacija" obavestiće nadležne inspekcije i Agenciju za zaštitu životne sredine o najnovijoj deponiji na izvorištu Petrovaradinske ade, a slanjem fotografija i ovim apelom želimo da upozorimo i pozovemo pojedince na odgovorno i savesno ponašanje, jer će u suprotnom posledice biti katastrofalne kako za nas tako i za našu budućnost – navodi se na kraju saopštenja novosadskog vodosnabdevača. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan