FOTO: Divlje plaže spas tokom tropskih dana

FOTO: Divlje plaže spas tokom tropskih dana

Za tekuće dane najavljen je toplotni talas sa tropskim temperaturama, te su Novosađani pohitali dalje od betona u divlje oaze pokraj Dunava. Plaže pored "lepog, plavog" ovih dana preplavljene su sugrađanima koje nedostatak spasilačkih službi ne ometa da se bezbrižno kupaju u osvežavajuće hladnoj vodi.

Svaki Novosađanin zna za četiri glavne divlje plaže pored Dunava - Bećarac, Šodroš, Ribarac i Oficirac.

Bećarac je omiljena divlja plaža među novosadskim vlasnicima pasa, maturantima i studentima. Njen položaj je fenomenalan, odmah pored Filozofskog fakulteta, tako da brucoši sa malo većom pauzom između predavanja umeju baš na Bećarcu da je potroše.

Šodroš se deli na dva dela, pecaroški i kupački. Put do kupačkog Šodroša je ima elemente kulisa nekog postapokaliptičkog filma - pored napuštenog brodogradilišta, između dva havarisana crvena kioska i trulog pikapa iz 64 i tu ste.Tada situacija već postaje mnogo prijatnija. Muzika koja dopire iz okolnih ugostiteljskih objekata je u granicama normale, cene pića su slične onima u diskontu, a ljubitelji kukuruza mogu da se zaslade za 70 dinara. 

Situacija na pecaroškom delu Šodroša je potpuno drugačija. Vrlo je moguće da je atmosfera življa u nekom budističkom manastiru u vreme meditacije nego tokom pecanja u ovom zalivu. Nema pričanja, nema vikanja, muzike, pa ni naglih pokreta. Voda mirna kao tacna, čuje se samo zujanje buba. Ovu idilu kvari samo smeće koje pojedini nemarni sugrađani znaju da ostave za sobom. 

Odmah preko puta Štranda nalazi se Ribarac, a preplivavanje od jedne do druge plaže zabava je mnogih mladih Novosađana. Ovo baš i nije opasan poduhvat jer je tokom nižeg vodostaja taj deo moguće i prepešačiti.

Oficirac je najveća divlja plaža u gradu. Nalazi se na sremskoj strani grada tako je to plaža sa najviše sunca. Ona pruža prelep pogled na zalazak između skeleta novog mosta i oficirskih kula. U poslednjih par godina došlo je i to izgradnje nekih ugostiteljskih objekata, te se ovdemože popiti piće i pojesti palačinka po prilično pristupačnim cenama. Jedini problem kod ove plaže, koji svi kupači uspešno ignorišu,  jeste činjenica da se nalazi nizvodno od mestu gde se ispušta kanalizacija.

 

Pogledajte i preostalih 40 fotografija u foto-albumu ispod vesti.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan