FOTO: Đaci novosadske i kranjske gimnazije posetili Skupštinu grada

FOTO: Đaci novosadske i kranjske gimnazije posetili Skupštinu grada

Učenike novosadske Gimnazije "Svetozar Marković" i gimnazije "France Prešern" iz Kranja, primio je danas predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, a nakon prijema i razgovora sa predsednikom gradske Skupštine, đaci dve gimnazije održali su u Velikoj sali sednicu učeničkog parlamenta.

Tokom razgovora, predsednik Skupštine grada objasnio je nadležnosti Skupštine, gradonačelnika, Gradskog veća i Gradskih uprava, a učenici su na kraju izlaganja postavljali pitanja. Obraćajući se mladim gostima, Zdravko Jelušić je istakao da mu je ovo najznačajnije obraćanje u parlamentarnom životu, "jer je velik izazov govoriti pred toliko pametnih mladih očiju".

- Odavde šaljemo poruku da odnosi između gradova, između lokalnih zajednica, moraju da se pokrenu od najmlađih, odnosno od đaka, koje danas imamo prilike da ugostimo u Novom Sadu, kako bi se takvi prijateljski odnosi naroda negovali kasnije u dužem periodu – poručio je Jelušić.


On je najavio da će i druge srednje škole negovati odnose sa ustanovama iz gradova sa kojima Novi Sad ima sporazume o bratimljenju ili druge sporazume o saradnji.

- Sigurni smo da je to jedini pravi način kako bi se, dugoročno, ta saradnja održala i negovala - kazao je Jelušić.

Saradnja dve škole uspostavljena je preko učeničkih parlamenata dve gimnazije i od tada su uprilične dve posete Sloveniji, dok je današnja bila druga poseta gostiju iz Slovenije.

- Tokom ovih razmena dešavaju se brojne aktivnosti, gde učenici imaju pre svega priliku da se upoznaju međusobno, da uspostavljaju i neguju prijateljstva, ali i da uče, obilaze kulturne znamenitosti kako u Sloveniji tako i ovde 0 poručila je direktorka Gimnazije "Svetozar Marković" Tatjana Vukadinović.

Pomoćnica direktora Gimnazije "Franc Prešern" Tanja Ahčin istakla je da su u kranjskoj gimnaziji ponosni da imaju saradnju sa novosadskom školom.

- Naši đaci imaju odlično iskustvo kroz saradnju s učenicima Gimnazije "Svetozar Marković" i sigurna sam da će se ona nastaviti i u budućnosti - rekla je Ahčin.

MEĐUSOBNE POSETE ocenio je i predsednik učeničkog parlamenta Gimnazije "Svetozar Marković" Luka Radosavljević, rekavši da je to "neverovatno iskustvo, tokom kojeg smo stekli nove prijatelje i nova znanja", dok je predstavnik delegacije iz Kranja i učenik treće godine Gimnazije "Franc Prešern" Uroš Novovič precizirao da đaci ne upoznaju samo srpsku kulturnu i prirodnu baštinu, nego da su mladi "ostvarili i doživotna prijateljstva".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan