FOTO: "Dnevnik Diane Budisavljević" ganuo Novosađane na premijeri u Areni

FOTO: "Dnevnik Diane Budisavljević" ganuo Novosađane na premijeri u Areni

Novosadska premijera filma "Dnevnik Diane Budisavljević" održana je u utorak, 12. novembra, pred punom dvoranom bioskopa Arena Cineplex.

Publika je imala priliku da se kroz igrano-dokumentarnu dramu upozna sa do skora potpuno zaboravljenim događajem iz istorije, kada je ova hrabra žena spasila oko 10.000 srpske dece iz ustaških logora u Drugom svetskom ratu.Pored sjajne Alme Price, koja je dočarala svu tananost i snagu ove hrabre žene, posebnu vrednost filmu daju četiri živa svedoka – "Dijanina deca", koja se prisećaju svog boravka u logoru, odnosno potrage za korenima Živka koji nikada nije saznao ništa o svom poreklu jer je ulogoren kao beba. Jedan od razloga za to je činjenica da su, nakon rata, nove vlasti oduzele Dijaninu brižljivo vođenu kartoteku u kojima su bili podaci o svoj spasenoj deci. Takođe, potresni dokumentarni snimci umiruće dece u logoru nikoga nisu ostavili ravnodušnim.


Još jedna heroina je rediteljka Dana Budisavljević, koja je za Dijaninu priču saznala slučajno jer je sudbina htela da se, iako nisu u srodstvu, njihovo ime i prezime razlikuju za samo jedno slovo. Došla je do dnevnika svoje prezimenjakinje i 2010. godine započela opsežna istraživanja o životu hrabre Austrijanke, a zatim je na red došlo i stvaranje filma. Ono što je posebno neobično jeste činjenica da se Dianog herojstva niko nije sećao, a dnevnik je pronašla njena unuka nakon bakine smrti i tako je šira javnost saznala za njega.Novosadskoj publici su se poklonili Dana Budisavljević, preživeli bivši logoraš Miodrag Jandrić i glumac Tihomir Stanić koji je, kao i Jandrić, izrazio posebnu zahvalnost rediteljki što je snimila ovaj film. Stanić je izjavio da je on do dnevnika došao 2007. godine i, pošto je u jednom periodu detinjstva živeo 12 kilometara od Jasenovca, i sam je poželeo da snimi film o Diani. Kazao je da je rediteljka uradivši ovaj veliki posao ostvarila njegove "lične ambicije, želje i snove" .

 Jandrić je rekao da su gledaoci "gledali pravu istinu koja se dogodila".


APSOLUTNI POBEDNIK PULSKOG FESTIVALA: "Dnevnik Diane Budisavljević" je na ovogodišnjem, 66. Filmskom festivalu u Puli osvojio šest prestižnih nagrada i oduševio publiku. Dodeljeni su mu Velika Zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za najbolju režiju, nagrada publike Zlatna vrata Pule, nagrada za najbolji hrvatski dugometražni film, Zlatna arena za muziku i za montažu. U Beogradu je dan ranije imao tri projekcije u prepunoj "Kombank dvorani" u okviru festivala "Slobodna zona", a od 14. novembra ova biografska drama snimljena u hrvatsko-slovenačko-srpskoj koprodukciji prikazivaće se u bioskopima širom Srbije.

Oceni vest:
18
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan