FOTO: Dodelom nagrada završen 16. "Filmski front"

FOTO: Dodelom nagrada završen 16. "Filmski front"

Pred punom bioskopskom salom Kulturnog centra Novog Sada, sinoć je zatvoreno šestnaesto izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma "Filmski front" dodelom nagrada u zvaničnim festivalskim selekcijama.

Nagradu za najbolji film u selekciji Srbija/region osvojio je filmu "Peloid" Bojana Stijovića. U oceni stručnog žirija, koji su činili Ana Nedeljković, rediteljka, Ivan Velisavljević, dramaturg i Josip Lukić, reditelj, stoji da je reč o duhovitom filmu, u kom se ogleda stilska ujednačenost i dramaturgija koja drži gledaoce u neizvesnosti do poslednje scene.


Pobednik druge zvanične selekcije – Međunarodna selekcija, u kojoj publika bira najbolji film jeste "May Day" (2017) belgijiskih autora Olivera Magisa i Federika De bula.

- Svake godine rastemo. Puna sala i oboreni rekordi kada je reč o broju prijavljenih filmova svedoče o tome. Nažalost, ove godine "Filmski front" jedini je takav filmski festival u Novom Sadu, gradu koji voli ovu umetnost. Zbog toga smo ove godine, pored zvaničnih festivalskih selekcija, dosta pažnje posvetili i pratećem programu Festivala. Radimo sa srednjoškolcima pa smo tako organizovali radionice za pisanje filmskih kritika, u program smo uvrstili i dokumentarne filmove i matine filmova za decu, a rešili smo da odemo i korak dalje i otvorimo konkurs za autore animacija, prezentacija, animiranih gifova, animiranih elemenata i svih ostalih radova koji spadaju u novu kategoriju, GraMoFront – objašnjava direktorka Festivala, Nina Latinović.Osim zvaničnih selekcija, sinoć je prikazan dokumentarni film "Majči" Josipa Lukića, jedan od filmova koji je ove godine podigao najviše prašine u čitavom regionu.

- Zapravo je, to je jedan veliki eksperiment, jer se radi samo o nekom blebetanju, razgovaranju. Imao sam neki koncept u glavi i dovoljan broj godina životnog iskustva da bi mogao to – život moje majke pretvoriti u gledljiv film.  Da to proteče. Imao sam neke režijske koncepte u glavi ali jednostavno ne možete uticati koliko će to biti zanimljivo, kako će vam sagovornik u dokumentarnom filmu reagirati. Puno se stvari spoji, pa se zato film smatra umetnošću – objašnjava reditelj, Josip Lukić.


Tokom rekordna četiri dana festivala u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada prikazano je preko četrdeset kratkometražnih filmova podeljenih u dve takmičarske selekcije, a pored glavnog programa, Festival je definitivno obeležila ogromna posećenost pratećeg programa koji je ove godine sadržao i DokuFront, matine za najmlađe – Frontić, selekciju Horor filmova, radionice filmske kritike za srednjoškolce ali i druženja van bioskopske sale.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan