FOTO: Dodelom nagrada završen 16. "Filmski front"

FOTO: Dodelom nagrada završen 16. "Filmski front"

Pred punom bioskopskom salom Kulturnog centra Novog Sada, sinoć je zatvoreno šestnaesto izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma "Filmski front" dodelom nagrada u zvaničnim festivalskim selekcijama.

Nagradu za najbolji film u selekciji Srbija/region osvojio je filmu "Peloid" Bojana Stijovića. U oceni stručnog žirija, koji su činili Ana Nedeljković, rediteljka, Ivan Velisavljević, dramaturg i Josip Lukić, reditelj, stoji da je reč o duhovitom filmu, u kom se ogleda stilska ujednačenost i dramaturgija koja drži gledaoce u neizvesnosti do poslednje scene.


Pobednik druge zvanične selekcije – Međunarodna selekcija, u kojoj publika bira najbolji film jeste "May Day" (2017) belgijiskih autora Olivera Magisa i Federika De bula.

- Svake godine rastemo. Puna sala i oboreni rekordi kada je reč o broju prijavljenih filmova svedoče o tome. Nažalost, ove godine "Filmski front" jedini je takav filmski festival u Novom Sadu, gradu koji voli ovu umetnost. Zbog toga smo ove godine, pored zvaničnih festivalskih selekcija, dosta pažnje posvetili i pratećem programu Festivala. Radimo sa srednjoškolcima pa smo tako organizovali radionice za pisanje filmskih kritika, u program smo uvrstili i dokumentarne filmove i matine filmova za decu, a rešili smo da odemo i korak dalje i otvorimo konkurs za autore animacija, prezentacija, animiranih gifova, animiranih elemenata i svih ostalih radova koji spadaju u novu kategoriju, GraMoFront – objašnjava direktorka Festivala, Nina Latinović.Osim zvaničnih selekcija, sinoć je prikazan dokumentarni film "Majči" Josipa Lukića, jedan od filmova koji je ove godine podigao najviše prašine u čitavom regionu.

- Zapravo je, to je jedan veliki eksperiment, jer se radi samo o nekom blebetanju, razgovaranju. Imao sam neki koncept u glavi i dovoljan broj godina životnog iskustva da bi mogao to – život moje majke pretvoriti u gledljiv film.  Da to proteče. Imao sam neke režijske koncepte u glavi ali jednostavno ne možete uticati koliko će to biti zanimljivo, kako će vam sagovornik u dokumentarnom filmu reagirati. Puno se stvari spoji, pa se zato film smatra umetnošću – objašnjava reditelj, Josip Lukić.


Tokom rekordna četiri dana festivala u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada prikazano je preko četrdeset kratkometražnih filmova podeljenih u dve takmičarske selekcije, a pored glavnog programa, Festival je definitivno obeležila ogromna posećenost pratećeg programa koji je ove godine sadržao i DokuFront, matine za najmlađe – Frontić, selekciju Horor filmova, radionice filmske kritike za srednjoškolce ali i druženja van bioskopske sale.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp čistoća JKP Vodovod i kanalizacija bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo telep Miroslav Antić novi sad petrovaradinska tvrđava milorad kapor elektrovojvodina isključenje vode bebe Vreme u Novom Sadu Republički hidrometeorološki zavod klisa Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad novosađani jkp novosadska toplana betanija novosadsko porodilište vremenska prognoza novorođenčad isključenja struje bez grejanja bez tople vode Isključenje struje bez vode zdravlje matičar