FOTO: Džezeri iz Dortmunda posetili Galeriju Matice srpske

FOTO: Džezeri iz Dortmunda posetili Galeriju Matice srpske

U pauzi između muzičkih programa u okviru sedme "Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund," koja se u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada održava od 15. do 22. jula, gosti iz Dortmunda su u utorak bili u poseti Galeriji Matice srpske sa željom da upoznaju našu kulturu i umetnost.

Muzičare iz grada pobratima, nemačkog grada Dortmunda, u obilazak i razgledanje srpskog umetničkog blaga, koje obuhvata nekoliko vekova i čuva se pod svodom ove naše nacionalne institucije kulture, povela je Miroslava Žarkov, kustos Galerije Matice srpske.

Nemački džez muzičari imali su priliku da razgledaju postavke dela zoografa, dela srpskog slikarstva ranog i kasnog baroka, portretnog slikarstva iz 18. veka, kao i platna velikana iz 19. veka – Uroša Predića, Paje Jovanovića, Save Šumanovića

Potom je u vrtu Galerije Matice srpske predstavljen projekat "Novi Sad, evropska prestonica kulture 2021". O značaju ove prestižne titule, kao i o budućim projektima, gostima iz Dortmunda govorio je Vuk Radulović, šef Sektora za međunarodnu saradnju Fondacije Novi Sad 2021.

Radulović je podsetio kako je Novom Sadu ova prestižna titula dodeljena u Briselu prošlog oktobra, i da ona predstavlja prvu takvu titulu koju je osvojio neki grad u Srbiji.

Gosti iz Dortmunda zahvalili su se na gostoprimstvu u Galeriji Matice srpske i istakli impresiju da su tokom ove posete još bolje upoznali bratski grad Novi Sad.

Foto: Kulturni centar Novog Sada

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

lisje jkp lisje groblje novosadsko porodilište bez vode servisne informacije almaško groblje servisne informacije novi sad opens 2019 isključenja struje Daško i Mlađa epk 2021 novorođenčad bebe gradsko groblje bez struje OK Vojvodina sahrane novi sad Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad betanija elektrovojvodina Fruška gora odbojka havarija na vodovodu Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija radosne vesti Spens sahrane