FOTO: Fondacija "Mali princ" nagradila studente Akademije umetnosti

FOTO: Fondacija "Mali princ" nagradila studente Akademije umetnosti

Filip Orlović, student četvrte godine saksofona, Igor Greksa, student master studija glume i Ivan Perak, student master studija na grafici dobitnici su ovogodišnje nagrade "Mali princ" koju od 2003. godine tradicionalno dodeljuje Fondacija "Mali princ" studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu za postignute vrhunske rezultate u оblаsti umеtnоsti.

Nagrade – diplomu, plaketu i novčani iznos od 1.500,00 evra u dinarskoj protivvrednosti – nagrađenim studentima u svečanoj sali Akademije umetnosti uručila je osnivač Fondacije gospođa Aleksandra Veđeci Boškov, koja je tom prilikom istakla da su umetnost i kreativnost najviša tačka ljudstva i da predstavljaju univerzalni jezik koji svako može da razume.

- Novosadska Akademija umetnosti za mene je jedinstvena, prvenstveno zbog odnosa profesora i studenata i njihovih zajedničkih rezultata koji su otvoreni prema svetu – kazala je Aleksandra Veđeci Boškov.

Filip Orlović, trenutno se nalazi u Zagrebu i učesnik je Svetskog saksofonostičkog takmičenja "Josip Nochta", gde je jedini predstavnik iz Srbije.

- Pre svega želim da kažem da sam jako počastvovan i neizmerno zahvalan na prestižnoj nagradi Fondacije "Mali princ", sa druge strane mi je žao što nisam prisutan na dodeli nagrade. Master studije planiram da nastavim u inostranstvu i ova nagrada će mi dosta pomoći u planovima da završim studije na nekoj visokoškolskoj ustanovi u Evropi, kao i da učestvujem na seminarima kod eminentnih profesora iz Evrope i sveta – istakao je mladi saksofonista u pismu zahvalnice.

Igor Greksa (slika gore), pored redovnih studentskih obaveza, veoma aktivno učestvuje u različitim glumačkim projektima u kojima ostvaruje zapažene uloge. Pre svega, tu se ubrajaju predstave Narodnog pozorišta u Subotici, gde je Igor član Drame na srpskom jeziku,  zatim predstave u Pozorištu mladih u Novom Sadu.  Ostvario je uloge i u dokumentarno-igranim filmovima, kao i u seriji "Prvi servis" na televiziji Prva. Učesnik je Festivala monodrame za decu u organizaciji Zmajevih dečijih igara kao i Festivala uličnih svirača u Novom Sadu gde je poznat kao performer-pantomimičar. Primajući nagradu "Mali Princ", Igor se zahvalio osnivačima Fonadacije kao i Akademiji umetnosti i naglasio da će deo nagrade potrošiti na ulaganje u svoje usavršavanje.

- Deo sredstava uložiću u radionice sa eminetnim stručnjacima iz oblasti glume i pokreta, a drugi deo na troškove svakodnevnog života – rekao je Igor.

Ivan Perak (slika gore), od 2013. godine do danas imao je preko deset grupnih izložbi idobitnik je nagrade 18. Bijenala studentske grafike Srbije i godišnje nagrade Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu za najuspešniji rad iz umetničke discipline Grafika. Ivan se zahvalio na nagradi i istakao da će sredstva koja je dobio najviše uložiti u materijale za rad koji su mu neophodni. 

- Zahvaljujem se profesorima koji su me predložili, mojim kolegama sa klase i svima koji su bili uz mene tokom studija i koji su pratili moj rad - kazao je Ivan. Radovi Ivana Peraka mogu se videti u Galeriji “Hol” Akademije umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi.

O FONDACIJI "MALI PRINC": Za studente Akademije umetnosti u Novom Sadu nagrada Fondacije "Mali princ" jedna je od onih nagrada koja se iščekuje sa velikim nestrpljenjem i neizvesnošću jer predstavlja značajno ohrabrenje i podsticaj mladim umetnicima da samostalno razvijaju svoju karijeru i otisnu se na umetničko tržište. Fondacija "Mali princ" nagrađuje po jednog studenta Departmana muzičke, likovnih i dramskih umetnosti, za postignute vrhunske rezultate u tim oblastima umetnosti. Počevši od školske 2003/2004. godine Fondacija "Mali princ" svake godine nagrađuje po jednog studenta sa Departmana muzičke, likovnih i dramskih umetnosti za postignute vrhunske rezultate u tim umetničkim oblastima. Fondaciju su osnovali gospođa Aleksandra Veđeci Boškov (na slici gore) i gospodin Antonio Veđeci, a od osnivanja do danas njome rukovodi direktorka gospođa Ksenija Blažić. Fondacija "Mali princ" do sada je nagradila četrnaest generacija studenata Akademije umetnosti. Ovu prestižnu nagradu dobilo je ukupno 42 studentkinje i studenata.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Spens jkp lisje betanija isključenje vode havarija na vodovodu raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad policija almaško groblje Elektrodistribucija Novi Sad bez vode horoskop lisje gradsko groblje servisne informacije bez struje bebe sahrane elektrovojvodina Novo naselje opens distrikt opens 2019 servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad štrand novorođenčad novosadska policija