FOTO: Grad Novi Sad udahnuo novi život Zmajevom "Nevenu"

FOTO: Grad Novi Sad udahnuo novi život Zmajevom "Nevenu"

Izložba "NEVEN – prvih 140 godina", kojom se obeležava pokretanje najstarijeg lista za decu na ćirilici u Srbiji, otvorena je danas u jedanaest sati u Kulturnoj stanici "Mlin" u Novom Sadu.

Građani mogu da pogledaju četrdeset i četiri reprodukcije naslovnih strana i pojedinačnih rubrika  brojeva objavljenih od 1880. do 1908. godine.


Glavna urednica Jelena Dopuđ najavila je da će časopis uskoro biti ponuđen u digitalnom formatu, kako bi bio dostupan svima.


Izložbu je otvorio Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, koji je tom prilikom rekao da je  Grad Novi Sad preuzeo osnivačka prava nad izdavanjem časopisa ''Neven'' u nameri da, kako je naveo, posredstvom Novosadskog dečijeg kulturnog centra "udahne novi život najstarijem listu za decu na ćirilici u Srbiji".  Ovaj kulturni događaj trajaće do četvrtka, 17. decembra, uz poštovanje epidemioloških mera i moći će da se poseti  u vremenu od 11 do 15 sati. Ulaz je besplatan.

"DNEVNIK", POKRAJINA I, NA KRAJU, GRAD: Kako se čulo na promociji, 'list 'Mali Neven'' namenjen je nižim osnovnoškolskim uzrastima, dok je tematika ''Nevena'' prilagođena starijim osnovcima. Krajem 2020. godine, prava izdavanja časopisa ''Neven'' i ''Mali Neven'' preneta su sa ''Dnevnika ad'' na Novosadski dečiji kulturni centar. Osnivač ''Nevena'' od 1979. godine, kada je ponovo pokrenut, bila je Autonomna Pokrajina Vojvodina, a sada je tu ulogu preuzeo Grad Novi Sad, smestivši Zmajevo kulturno blago u svoju najmlađu ustanovu kulture, Novosadski dečiji kulturni centar.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan