FOTO: "Gradić fest" za tri dana posetilo više od 40.000 ljudi

FOTO: "Gradić fest" za tri dana posetilo više od 40.000 ljudi

Ovogodišnji 19. "Festival uličnih svirača" završen je sinoć, a procenjuje se da je tokom tri dana festivala bilo više od 40.000 posetilaca.

Crnogorski reperi Who See, zvezde poslednjeg festivalskog dana otkrili su nam šta je pank 21. veka i kako balansirati između žurke i stava. Njihova nepretenciozna poetika bila je ogledalo savremenih problema ispričana na zabavan način. Fanovi su bili gusto smešteni pred Beogradskom kapijom sa minimalnim prostorom da izbace ruke i njišu u skladu sa umešno osmišljenim bitom.


Jedinstveni Rok kamp za devojčice predstavio je devojčice koje su u subotu na bini Lisinski izvele svoj prvi koncert izvan kampa. Gledali smo osam bendova sa ogromnim potencijalom: Toxic Taste, Infrakt, Autschulerke, Pretty Little Rockers, Blood Rush, Satis, Nightmare i Black Eye koje su  poentirale hitom “Ne znam šta da pišem, ne znam šta da radim, ne znam šta da mislim, mogla bih da sviram!”

 


BluVinil
, hrvatski emo rokeri su nastupili na maloj bini Lisinski kreativno fluktuirajući kroz žanrove pop i rock muzike. Kako je svirka odmicala bilo je sve više publike privučene dobrim vibracijama. U samo jednoj pesmi mogli smo čuti uticaje Bouvija, Springstina, ali i Masima Savića i mediteranskog popa oličenog u San Remu. Njihov imidž koketira sa popom 80-tih i za ovaj bend će se tek čuti.

Na glavnoj bini smo đuskali uz Gramophonedzie a potom i Kablove koji su zatvorili festival. Dok su Gramophonedzie povezivali blues i elektronsku plesnu muziku, Kablovi - MKDSL i Peđa Milutinović su spajali rejv sa rokenrolom u svom katarzičnom nastupu.

 


The Flamenco Thief
je publiku provozao kroz vrelo špansko iskustvo na punktu 1 Beogradske ulice oko ponoći. Način na koji Krejg Suton aka The Flamenco Thief tretira muziku se graniči sa ekstremnim sportovima kada pogledamo u kojoj meri se snalazi sa britkim ritmičkim prelazima, žestokim okidanjem gitarskih žica i kontrolisanjem svoje looper pedale kojom slaže slojeve zvuka, perkusiono proizvedenih ritmova i kratkih brejkova. Publika je oduševljeno đipala i u neverici gledala ovog Novosađanima od ranije poznatog, nabrijanog Britanca koji neumorno žonglira ritmom i tonom praveći stoprocentni koncentrat čiste muzike u najprimitivnijem i najprefinjenijem smislu.

Daniel Beja je sa svojim Gypsy Jazz Band-om pokazao da virtuoznost nije ništa drugo do pogoditi pravi ton u pravom trenutku. Ovaj prekaljeni muzičar dao nam je najskuplje iskustvo koje je moguće izvući iz drveta pokrivenog žicama.

Slušali smo i novosadske Aviostopere, Iliju Ludviga, Đorđe Obradović kvintet, The Black Room, Nemi Pesnik, Savages Y Suefo, a gledali smo Parajanovljeve majstorije kao i  predstavu "Šest lica traži pisca" u izvođenju Pozorišta Promena.

 


Ove godine je i vreme poslužilo, a gurmanska ponuda je bila bogata sa velikim izborom vina i zanatskih piva često zabavnih naziva kakav je Beerokrate ili Razbeerbrigana.

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan