FOTO: Gradonačelnik i premijer obišli uspešnu novosadsku IT kompaniju

FOTO: Gradonačelnik i premijer obišli uspešnu novosadsku IT kompaniju

"Država će, osim u Naučno-tehnološki park, ulagati novac i u start-ap kompanije", poručio aktuelni premijer i predsednički kandidat.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa predsednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem obišao "Schneider Electric DMS " D.O.O. Novi Sad, a obilasku su prisustvovali i ministri u Vladi Ana Brnabić i Mladen Šarčević. Oni su posetili zaposlene, obišli prostorije i razgovarali sa rukovodstvom te poznate softverske IT kompanije za istraživanje, razvoj i inženjering u oblasti upravlјanja elektroenergetskim sistemima.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država obezbediti veliku podršku IT sektoru.

- Ove godine imaćemo 700 studenata više upisanih na fakultete tehničkih nauka, a iz godine u godinu ćemo povećavati taj broj, jer smo u ovom sektoru naišli na direktnu spregu između IT kompanija i fakulteta. Ta saradnja je na obostranu korist i pokazuje da obrazovanje i privreda moraju da se razumeju. Najvažnije je stalno povezivanje i pronalaženje zajedničkog interesa između obrazovanja i privrede. Prepoznali smo da je vreme da uložimo mnogo više u razvoj IT sektora i domaćih programera. U ovoj kompaniji rade mladi lјudi, čiji je prosek godina 27, plate su drastično veće od proseka Srbije, a  postoji jaka veza između nje i fakulteta, koju će država da pomaže i podstiče. Mi ćemo, osim u Naučno-tehnološki park, ulagati novac i u start-ap kompanije, kako bismo pomogli IT sektoru, i raditi na tome da se poveća izvoz softvera iz Srbije – rekao je Aleksandar Vučić.

Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da je Novi Sad sebe pozicionirao kao regionalni IT centar i da ima snažnu IT zajednicu, pre svega oslonjenu na Univerzitet u Novom Sadu, odnosno na Fakultet tehničkih nauka.

- Drago mi je što je premijer Aleksandar Vučić mogao da se uveri kako funkcioniše jedna od najsnažnijih kompanija u svetu, sa sedištem u Novom Sadu. Pokazujemo da umemo da budemo najbolјi u vrlo oštroj konkurenciji, a zajedno ćemo, kroz sve nivoe vlasti, nastaviti da podržavamo sektor informacionih tehnologija i da direktno utičemo na broj radnih mesta, odnosno na ekonomski bolјitak naših građana – rekao je gradonačelnik.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je naglasio da je pre desetak godina u Novom Sadu bilo zaposleno nekoliko stotina lјudi u IT sektoru, a da ih je danas oko 10 000, što Srbiju pozicionira kao zemlјu koja u ovom delu Evrope ima ogroman trend rasta u IT sektoru.

Direktor prof. dr Dragan Popović rekao je da je ovo prvi put da je jedan premijer posetio "Schneider Electric DMS“, najveću i najuspešniju srpsku regionalnu softversku IT kompaniju, čiji su vlasnici "Schneider Electric" francuska multinacionalna kompanija i "DMS Grupa", srpska kompanija čiji su vlasnici profesori sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

- Naši gosti su dobili uvid u sve što radimo, kao i mogućnost da svojim predlozima pomognu, a u okviru kampanje koju Vlada vodi za prepoznavanje značaja IT sektora – rekao je Popović.

KOMPANIJA "SCHNEIDER ELECTRIC DMS“ razvila je svoj originalni proizvod, ADMS softver, koji predstavlјa integrisano softversko rešenje za upravlјanje električnim mrežama velikih gradova u prisustvu obnovlјivih izvora energije.

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Đ.Č.

  pre 991 dan i 4 sata

  #usracuse

  Oceni komentar:
  0
  0
Dom zdravlja Novi Sad jkp lisje isključenje vode bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe Republički hidrometeorološki zavod štrajk poštara horoskopski znaci horoskop servisne informacije novi sad JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad novorođenčad pošte srbije dnevni horoskop vremenska prognoza bez vode betanija novosadsko porodilište zodijak isključenja struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević elektrovojvodina sahrane novi sad Isključenje struje Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana i ispraćaja novosađani skupština grada novog sada